Arbetsvillkor
Vi dömer ingen efter kön eller hudfärg
Rättviseförmedlingen är en partipolitiskt obunden ideell förening utan vinstintresse och är självförsörjande i den dagliga verksamheten. Och vi har inget verksamhetsstöd.
Publicerad: 20 maj 2015, 18:03
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
REPLIK Rebecca Weidmo Uvell ger i krönikan “Döma efter hudfärg okej om det offentliga betalar” i Dagens Samhälle sin bild av hur Rättviseförmedlingen fungerar. Vi vill med anledning av detta räta ut några missförstånd om hur vi faktiskt arbetar och får verksamheten att gå runt.
Rättviseförmedlingen dömer ingen efter könstillhörighet, hudfärg, ursprung eller funktionsvariation. Vår verksamhet går istället ut på att använda vårt nätverk av fler än 80 000 följare i sociala medier till att bredda urvalslistor i olika sammanhang. Det kan exempelvis handla om att hitta kunniga paneldeltagare och talare vid konferenser eller experter till tv, radio och tidningar.
Vi letar alltid efter dem som inte redan tillhör normen i olika sammanhang. Detta gör vi för att utöka våra uppdragsgivares nätverk så att de får fler kompetenta personer att välja på. Vi är övertygade om att ett brett urval leder till bättre möjligheter att anlita den med bäst kompetens.
Vi är en partipolitiskt obunden ideell förening utan vinstintresse. Vi har inget verksamhetsstöd, och att använda oss för att bredda sitt nätverk är helt frivilligt och gratis. För att kunna fortsätta hjälpa företag ideellt håller vi utbildningar och föreläsningar runt om i hela landet. Vi är alltså självförsörjande i vår dagliga verksamhet.
Alla ideella föreningar har i Sverige möjlighet att ansöka om projektpengar för att genomföra avgränsade projekt.
Just nu har vi sökt och fått ett stöd på 3 miljoner kronor för vårt medieanalysprojekt som sträcker sig över tre år. Stödet ska under denna period täcka allt arbete med att utveckla och driva projektet så att vi får möjlighet att ta fram statistik på vilka som syns och hörs i svensk media i dag. Vilka variabler som ska mätas och hur den ska presenteras i en första version kommer vi att vara klara med i höst.
Rättviseförmedlingen arbetar inte med kvotering. Vi väljer nämligen inte vem som anlitas.
Det vi gör är att bredda urvalen åt de som själva går bet. Så att ingen ska sitta med en kontaktlista som enbart består av till exempel män, Stockholmare eller folk som fyllt 50.
Vi fyller på listan med fler och säger: varsågoda, de här kompetenta personerna finns också att välja på! Tipsen samlas in via sociala medier. Vi tar inte bort några namn och vi väljer inte vilka som får uppdraget.
De företag och projekt som fått vår hjälp använder sedan sina vanliga urvalsmetoder för att välja den som är mest kompetent för ändamålet. Dock tror vi också att ett bredare urval kan medverka till att kompetens som tidigare förbisetts faktiskt upptäcks.
Vi måste kunna prata om övergripande mönster utan att lägga in några specifika idéer om hur människor är eller känner bara för att de tillhör en viss grupp.
Det är lätt att tro att man måste vara man för att kunna leda ett börsbolag, eller mamma för att kunna uttala sig kunnigt om föräldraskap och barnuppfostran. Vi är övertygade om att talang och intelligens är jämnt fördelad över befolkningen, och vår metod för att komma framåt är att bredda urvalslistor och lyfta fram de som andra missar.
Vår framtidsvision är att ingen ska behöva använda några kategorier för att exempelvis påpeka att ett land har en “kvinnlig statsminister” eller en “svart president” – dessa indelningar skulle inte längre ha någon betydelse eftersom det inte skulle vara något ovanligt.
Vi tror att alla sammanhang tjänar på att försöka ta tillvara på all den kompetens som finns i hela vårt land – istället för att nöja sig med att bara leta i sin egen begränsade lilla krets.
Sofia Embrén, vd Rättviseförmedlingen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.