torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vem finns kvar om Lugna gatan försvinner?

Efter veckans granskning av Lugna gatan i Husby ger Fryshuset sin syn på såväl granskningen som de samhällsproblem man med Lugna gatan försöker ta tag i.

Publicerad: 11 december 2015, 10:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Granskningen av Lugna Gatan i Husby visade att många inom projektet inte hade lämnat kriminaliteten bakom sig. Foto: Caesar (2006)


Ämnen i artikeln:

FörorterUngdomarBrottslighetNarkotikaGängkriminalitetGängkriminaliteten

Sverige håller i snabb takt på väg att bli ett mångkulturellt samhälle på riktigt. Vi ser stadigt ökade skillnader mellan inkomster och en boendestruktur där i princip varenda stad har ett område med lägre status, ett miljonprogram. Där bor i dag över 25 procent av Sveriges befolkning. Här växer alltfler unga upp, medvetna om att de fått en sämre start i livet. De har sämre nätverk, färre kontakter med arbetslivet, sämre förutsättningar att få bra skolbetyg.

Alltför många växer upp i fattiga hem utan möjlighet för föräldrar att vägleda sina unga i samhällets komplexa framgångsvägar. Alltför många växer upp med vetskapen att de redan från början har en rejäl uppförsbacke. Alltför många unga tappar tidigt hoppet om att någonsin få en plats i det Sverige som många av oss andra tar för givet. I dessa sammanhang finns de destruktiva krafter som dygnet runt erbjuder just det som de unga upplever att de är uteslutna från; arbete, sammanhang och möjligheten att känna sig betydelsefull.

I det här sammanhanget hamnar verksamheten Lugna gatan i Husby i fokus för en granskning i SVT. Ett flertal oberoende studier och utvärderingar under Lugna gatans 20 år visar gång på gång att metoden fungerar och skapar positiv förändring. Metoden är okonventionell och ibland kontroversiell – men en av få som fungerar.

Fryshuset välkomnar granskningar av alla våra verksamheter. När dessa görs på ett kvalitativt, prestigelöst och oberoende sätt är de en stor hjälp för oss i utvecklingen av vårt arbete. Lugna gatan i Husby arbetar i en komplex miljö vilket blir tydligt när vi läser alla de historier som nu sprids i media på olika sätt. Historier som endast visar en mindre del av en större, extremt komplex situation där fokus läggs på Lugna gatans insatser.

Berättelsen om den man som påstår att han blivit överfallen och misshandlad av Lugna gatans värdar i februari i år berättar inte hur situationen såg ut i sin helhet. Oavsett hur Lugna gatans värdar var inblandade väljer media att lyfta fram och stärka mannens historia, kraftigt tonar de ner det faktum att en kvinna blir misshandlad av sin man, inför ögonen på sina barn på torget, mitt på dagen där flera personer på plats reagerar.

Den andra berättelsen som sprids blir den om 19-åringen med en destruktiv livsstil som får en andra chans, där Lugna gatan ifrågasätts för att de ger honom den. Var finns dialogen eller debatten om att de 14-åringar som nämns som offer i berättelsen hade så stora knarkskulder att de blev misshandlade av en 19-årig indrivare? Var finns granskningen av samhällssituationen som möjliggjorde detta som perspektiv till att granska en del av lösningen som kallas Lugna gatan?

Fryshuset efterlyser insikten om att vi måste finna fler lösningar på den extrema situationen alltför många unga befinner sig i. Vi efterlyser tron på att människor kan förändras.

Socioekonomiska beräkningar visar att varje ung person som befinner sig i den typen av utanförskap som Lugna gatan i Husby jobbar med kostar cirka 1 miljon kronor per år. Lugna gatan i Husby har redan efter drygt ett och ett halvt års arbete visat vägen till ett positivt sammanhang för över 100 unga och har tillsammans med polis, stadsdel och andra i civilsamhället bidragit till att Husby blivit en lugnare och tryggare plats för de 12 000 människor som bor där. Skjutningarna har minskat, polisen kan lättare ingripa vid brott, kravallerna har upphört och bilbränderna har minskat.

Och vad är Lugna gatan i Husby? Det är 20 unga människor från Husby som få tidigare trodde något gott om. 20 personer som de flesta trodde var hopplöst förlorade till destruktivitet. 20 unga personer varav de allra flesta redan gått vidare till andra jobb och studier. Det stämmer att cirka 10 procent av Lugna gatans värdar återfaller till ett destruktivt liv – åtminstone tillfälligtvis. Det innebär samtidigt att 90 procent förändrar livet för sig själva, många unga som ingen annan når och hela sin ort.

Vi lever i en turbulent och omskakande tid, vi behöver visa mod och våga göra skillnad. När vi vågar jobba med de allra svåraste, de som står längst ut, kommer vi också att misslyckas ibland. Vi kan fortsätta debattera Lugna gatans metoder och hur de kan utvecklas men faktum kvarstår - det är en av de mest framgångsrika lösningarna vi har i dag. Och vem finns kvar om Lugna gatan försvinner?

Johan Oljeqvist, vd Fryshuset

Birgitta Stymne, styrelseordförande, Fryshuset

Lena Liljeroth, tidigare styrelseordförande Fryshuset

Dani Evanoff, grundare Evanoff Group AB

Emerich Roth, grundare av Fonden mot våld för Medmänsklighet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev