Arbetsvillkor
Varför är Stefan Löfven, partiet och LO så bekymrade?
Stefan Löfven är bekymrad. Och när Stefan Löfven är bekymrad så vet man att Karl-Petter Thorwaldsson och LO också är bekymrade. Och partiet förstås. När Stefan Löfven är bekymrad så är Socialdemokraterna bekymrade, det är det nästan lag på. Särskilt i år när det är valår.
Publicerad: 19 april 2018, 14:03
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Vad är det då som gör Stefan Löfven så orolig och får honom att posera med allvarlig min och korslagda armar på Facebook? Tydligen så tar Sverige emot tusentals människor varje år som tar jobb som kunde gått till arbetslösa som redan befinner sig här.
Hur många tusentals jobb handlar det om? År 2017 beviljades 15 552 uppehållstillstånd för arbetstagare utanför EU/EES. Den största yrkesgruppen var IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare, cirka 4000 arbetstagare. Bärplockare och plantörer var den näst största yrkesgruppen och omfattade cirka 3000 arbetare. Slår man samman de enkla jobb som Socialdemokraterna vill värna på detta sätt så handlar det om cirka 6000 stycken per år. Inte precis den enorma mängd som Stefan Löfven gav intryck att det skulle handla om när han talade om att det skulle vara ”orimligt” att bibehålla dagens regelverk.
Några sakupplysningar kan vara på plats i sammanhanget. Till att börja med så kommer Sverige att behöva en invandring av betydligt fler än 15 000 arbetsföra personer per år för att fylla framtidens behoven av arbetskraft. Det konstaterade Arbetsförmedlingen för några år sedan och de har fått medhåll från bland annat TCO. Stockholms Handelskammare har flera gånger upprepat att arbetskraftsinvandring är avgörande för att företagen i Stockholmsregionen ska kunna växa och skapa fler arbetstillfällen. Det är alltså inte som Socialdemokraterna verkar tro att det finns en statisk summa arbeten att fördela på arbetsmarknaden utan arbetskraftsinvandringen ger också spridningseffekter i form av fler arbeten.
För att få arbetstillstånd i Sverige så krävs bland annat att du har erbjudits ett arbete med arbetsvillkor och lön i i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen. Riksrevisionen fann i en rapport 2016 att det finns problem sett till hur dagens regelverk efterlevs. En knapp tiondel nådde inte upp till försörjningskravet 2014. Bland anställda inom skönhetsvård, städare, slaktare, bagare, butiks- och kassabiträden samt tidningsutdelare var det 20 procent som inte fick tillräckligt hög lön. Riksrevisionen rekommenderade därför en mer effektiv kontroll av regelverket och att efterkontrollen skulle få mer resurser.
Svenskt Näringsliv räknade häromåret ut att arbetskraftsinvandringen bidrar med åtskilliga miljarder till statskassan. Bidraget till bruttonationalprodukten uppskattades till 7,4 miljarder kronor och skatteintäkterna bedömdes vara 4,2 miljarder kronor. Skillnaden mellan olika yrkeskategorier var stor men det är värt att notera att Socialdemokraterna inte går till val på hur mycket invandringen tillför Sverige. Istället har man anammat en Sverigedemokratisk problembeskrivning och retorik, vilket leder tankarna helt fel. Att bestraffa arbetstagare när arbetsgivare gör fel har redan lett till horribla konsekvenser och flera uppmärksammade fall av utvisningar.
Vänsterpartiet verkar av oklar anledning landa i liknane slutsatser som Socialdemokraterna. Den som har en mer positiv syn på invandring gör därför klokt i att rösta på Feministiskt initiativ. Vi värnar om att trygga anställningsvillkor ska råda på svensk arbetsmarknad men ser inget behov av att dela upp arbetsmarknaden utifrån etniska skiljelinjer. Staten bör istället fokusera på kontroller av att regelverket följs, i linje med Riksrevisionens rekommendationer. Feministiskt initiativ är inte främmande för strängare sanktioner mot oseriösa arbetsgivare men ställer sig frågande till varför arbetstagarna ska straffas.
Invandring är ingenting att vara rädd för utan en förutsättning för att Sverige ska fortsätta vara i toppskiktet av världens framgångsrika länder. Var inte så bekymrad Stefan Löfven.
Per Holfve, riksdagskandidat Feministiskt initiativ
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.