fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vårdens personalkris kräver ett batteri av åtgärder

Vänsterpartiets budgetförslag i Stockholms läns landsting rymmer flera personalpolitiska åtgärder som är nödvändiga för att lösa den rådande personalkrisen.

Publicerad: 15 juni 2016, 08:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alla som arbetar för Stockholms läns landsting ska ha schysta villkor, rimliga arbetstider och löner de kan leva på, skriver vänsterpartisten Håkan Jörnehed.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristRegionernas ekonomiKompetensutvecklingSjuksköterskorKollektivavtal

Denna vecka hålls budgetfullmäktige i Stockholms läns landsting. I dag onsdag ska personalfrågor stötas och blötas i landstingshuset. Det behövs ett batteri av åtgärder för att komma till rätta med den akuta vårdpersonalsituationen i Stockholms län.

Vänsterpartiet har hållit upp facit framför den borgerliga minoritetsregimens samlade ansikten vid flera tillfällen. Men de vill varken höra eller se. Och inte heller blir det bättre. De agerar inte, vidtar inga åtgärder. Inte konstigt då att antalet stängda vårdplatser och vakanser ökar. Att anmälningarna till både inspektionen för vård och omsorg, IVO, och till arbetsmiljöverket stadigt blir fler.

Vänsterpartiet vill lägga en halv miljard kronor på kompetensförsörjning. Landstingsstyrelsen får sköta pengarna med uppgiften att – tillsammans med arbetsmarknadens parter – fördela pengarna mellan löneökningar, satsningar på arbetsmiljö och utbildning för länets vårdpersonal. Detta är en av våra största budgetsatsningar, och den är långt större än borgerliga partiernas motsvarighet.

Högre lön allena är ingen lösning. Men om den hyrpersonalssituation som vi har i länet säger något är det att om det går att hyra in temporär personal till oförsvarligt höga summor, som flera kliniker tvingas göra, då går det att rekrytera med högre löner. Inhyrd vårdpersonal är i sig en styggelse, och det visar att det finns pengar i systemet, som används på ett kortsiktigt sätt.

Vår satsning rymmer också personalpolitiska manövrar som haft goda resultat i andra regioner och län. En av dessa är akademisk specialisttjänstgöring, AST, för sjuksköterskor. Det är en betald specialistutbildning som läkare erbjudits länge. AST är också något som Vårdförbundet önskar sina sjuksköterskemedlemmar. En annan åtgärd är det kliniska basåret, som med framgång tillämpats i Västra Götalandsregionen. Det innebär att nyutexaminerade sköterskor får klinisk träning parallellt med arbete och studier under det första yrkesåret.

Det är viktigt att också komma ihåg undersköterskornas viktiga roll i vårdteamet. Därför vill vi anställa fler av dem, och erbjuda tillsvidareanställda undersköterskor specialistutbildning.

Vänsterpartiet vill också genomföra försök med arbetstidsförkortning. Vi vet att väldigt många inom sjukvården snudd på jobbar ihjäl sig eftersom personalbristen är så utbredd. Kortare arbetstider kan vara ett led i att komma till rätta med det.

Vi har med stort intresse följt försöket med sex timmars arbetsdag som pågår på ortopedin på Mölndals sjukhus utanför Göteborg. Där hade man innan svårt att rekrytera, men sedan försöket infördes har man lyckats vända trenden. De anställda har återvänt, operationsköerna kortats och vården förbättrats överlag. På avdelning 23 på Södertälje sjukhus, där Vänsterpartiet nyligen genomförde ett studiebesök, arbetar personalen 80 procent av heltid med full lön. Landstinget borde inspireras och lära av sådana initiativ, och introducera dem till fler vårdinrättningar runtom i länet.

Vidare vill vi att landstinget tillämpar vita jobb-modellen, vilken förpliktigar alla entreprenörer som har avtal med SLL att erbjuda sina anställda kollektivavtalsenliga villkor.

Avslutningsvis vill vi, veckan innan midsommar, prata om julklappar. Vilket är något all personal ska garanteras. Det handlar inte om att dyra gåvor ska ges bort. Det är budskapet det sänder – du är sedd och uppskattad. God jul. Indragna julklappar, middagar och fruktkorgar, till synes oviktiga trivselförhöjare, stämmer inte överens med landstingets ambition att vara en attraktiv arbetsplats.

För Vänsterpartiet är alltid arbetstagarens intressen viktigast. Alla som arbetar för Stockholms läns landsting ska ha schysta villkor, rimliga arbetstider och löner de kan leva på. Det ska gälla vare sig du arbetar inom vård, färdtjänst eller kollektivtrafik. För att detta ska bli verklighet krävs att vår rådvilla borgerliga landstingsregim tillämpar personalpolitiska grepp som de vi listat här.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev