Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vänstern hycklar och skrämmer upp kvinnor

Det sker inga besparingar på kvinnosjukvården, förändringarna beror på uppnådda mål avseende medicinska aborter. Vill vänstern hellre att vi pumpar in onödiga pengar till privata vårdgivare? frågar sig Alliansen i Stockholms läns landsting i en replik.

Publicerad: 5 juni 2015, 08:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ella Bohlin med flera Allianskolleger tillbakavisar anklagelser om nedskärningar i abortvården.


Ämnen i artikeln:

FeminismAlliansen

Nej, Karin Rågsjö (V) med flera, vi skär inte ner på kvinnosjukvården. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Stockholms Läns Landsting arbetar hela tiden för att kvinnor ska ha en god sexuell hälsa och makt över sina egna kroppar. Under året skjuter vi till 59 miljoner kronor till gynekologin och initierar ett projekt för att ta fram en plan för landstingets arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Vi har också höjt åldergränsen för subventionerade p-piller till 26 år.

I Stockholms läns landsting arbetar vi förebyggande för att minska antalet oönskade graviditeter. När det gäller aborter har Alliansen arbetat för att fler kvinnor ska göra medicinska aborter. Därför har vi under de senaste åren gett mer pengar till privata sjukhus och vårdcentraler för att de ska bli motiverade att utföra fler medicinska aborter. I dag är 90 procent av aborterna i Stockholms län medicinska aborter. Eftersom vi nått vårt mål fasar vi ut den förhöjda ersättningen, som en del av vårt arbete med att se över ersättningsnivåerna och vårdvalen. Det finns ingenting som tyder på att det skulle leda till att det på grund av detta skulle skapas köer för att få göra abort, men vi följer noggrant utvecklingen för att vara säkra på att förhållandet kvarstår.

Det är ett rent hyckleri när vänsterdebattörer som annars brukar beklaga sig högljutt över privata vårdgivares vinster vill fortsätta pumpa in pengar till dem utan att det kommer att ge någon nytta för människor i behov av vård. De senaste veckorna har företrädare för Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna tydligt deklarerat vad förändringarna i ersättningsnivåerna handlar om. Ändå fortsätter den ohederliga debatten från vänsterhåll, trots att det arbete vi utför syftar till säkra aborter. Vi ser det som mycket oroande att vänsterpartister skrämmer upp kvinnor i stället för att ge sitt stöd till ett aktivt arbete där kvinnans fria vilja och säkerhet står i fokus.

Ella Bohlin, landstingsråd och gruppledare (KD) Stockholms läns landsting

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, gruppledare (L)

Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd (M) med ansvar för bland annat Vårdval Stockholm

Karin Fälldin, gruppledare hälso- och sjukvårdsnämnden (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FeminismAlliansen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev