Arbetsvillkor
Välkommen in i matchen för fler jobb, Roger Mogert (S)
Det är kul att även Socialdemokraterna vill ge sig in i debatten om hur jobben ska bli fler. Men mindre roligt är det faktum att deras förslag slår in öppna dörrar, för det mesta av det (S) föreslår för att öka sysselsättningen görs redan i Stockholm, replikerar borgarrådet Ulla Hamilton (M).
Publicerad: 15 april 2014, 09:27
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
REPLIK. Roger Mogert (S) fokuserar i sin artikel i Dagens Samhälle 11 april på det Socialdemokraterna oftast gör: svartmålning snarare än att berätta vad de vill göra för att fler ska få jobb. Vi är övertygade om att alla behövs, och satsar därför på insatser som kortar vägen till jobb.
När Alliansen tog över Stockholm 2006 var sysselsättningsgraden 71 procent, i dag är den 74 procent. 96 000 fler har ett jobb att gå till i dag än 2006. Det är 33 personer varje dag. I Alliansens Stockholm är sysselsättningen högre när det ekonomiska läget var tufft, än vad den var när Socialdemokraterna styrde i högkonjunktur. Att Mogert (S) påstår att deras politik inte hotar jobben i Stockholm är anmärkningsvärt.
I Socialdemokraternas Stockholm förtidspensionerades 15 personer varje dag. Och nu: fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, höjd restaurangmoms och höjda skatter som minskar incitamenten för arbete och bygger upp de murar Alliansen har rivit.
I förra veckan krokade Socialdemokraterna arm med Sverigedemokraterna för att stoppa en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga under 23 år, som Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) förespråkar. Det är en ohederlig allians i riksdagen mot Sveriges unga.
Arbetsförmedlingen presenterade för ett par dagar sedan nya siffror för arbetslösheten i Sverige, som visar att Stockholms län har lägst ungdomsarbetslöshet i hela Sverige. Det är glädjande att utvecklingen på arbetsmarknaden går åt rätt håll. Stadens arbetsmarknadssiffror från februari 2014 visar att ungdomsarbetslösheten i Stockholm är drygt 5 procent. Men vi är inte nöjda förrän alla som kan och vill arbeta har ett jobb att gå till.
I Stockholm satsar vi på att stötta dem som står längst från arbetsmarknaden till egenförsörjning. Att få ett jobb är också den viktigaste anledningen till att lämna försörjningsstödet: en tredjedel av de som lämnar försörjningsstödet gör det för studier eller arbete. Tack vare Jobbtorg Stockholm har 18 000 stockholmare gått från utanförskap till egen försörjning sedan starten 2008.
Men Mogert (S) är lika slarvig med jobbpolitiken som när han citerar finansministern. När Anders Borg lyfte fram att man ska undvika överhettning i ekonomin, något som vi vet från Kjell-Olof Feldts tid innebär stora risker för jobb och ekonomi, försöker Mogert (S) istället vinna billiga poänger.
Min artikel handlar om företagen som skapar jobben, vilket Mogert (S) vant dribblar bort i sin replik. Istället är hans mest offensiva förslag att Socialdemokraterna vill anställa 1 600 försörjningsbidragstagare i kommunen. Det är inte så Stockholm blivit en av Europas snabbast växande städer. Genom en aktiv jobbpolitik, som matchar företag och arbetssökande, ett gott näringslivsklimat som skapar möjligheter för stadens näringsliv och en öppenhet mot nya idéer ha Stockholm blivit ett föregångsexempel.
Jag välkomnar att Roger Mogert (S) nu ger sig in i debatten om jobben, men ser fram emot den dag vi får några konkreta förslag för hur jobben ska bli fler i Stockholm.
Ulla Hamilton, företagarborgarråd (M), Stockholms stad
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.