tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Utköpet av Zafar: ”Vi hade inte velat betala någonting”

Publicerad: 17 mars 2021, 12:39

Hamid Zafar stängdes av från sin tjänst direkt efter avslöjandet.

Den hyllade skolchefen Hamid Zafar hade twittrat rasistiska kommentarer. Då köpte Mullsjö kommun ut honom. – Egentligen hade vi inte velat betala någonting, säger kommundirektör Lennie Johansson.


Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


När Hamid Zafar kom till Mullsjö kommun som barn- och utbildningschef i januari 2019 betraktades det som en stjärnrekrytering. Han var rikskänd för att som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg ha vänt stöket. I slutet av 2018 utsågs han till Årets svensk av tidningen Fokus.
Han anlitades som expert av Moderaterna, skrev krönikor i flera tidningar och skulle vara med och tävla i ”På spåret”.

I höstas avslöjade Dagens Nyheter att Hamir Zafar från 2011 till 2016 spridit hatiska och nedsättande kommentarer mot judar och homosexuella anonymt på nätet.
– Det var en chock för oss alla. Vi förstod inte riktigt vad vi hade hamnat i. Väldigt blandade känslor och förvirrat, säger kommundirektör Lennie Johansson.

Skolchefen Hamid Zafar hade ett vanligt anställningsavtal med lagstadgat anställningsskydd. Det fanns inget arbetsrättsligt stöd för att säga upp honom på grund av misskötsel i tjänsten. Chefsjobbet i Mullsjö har han skött utmärkt.
Men han stängdes av från sin tjänst direkt.
– Det fanns inte på kartan att göra på något annat sätt, säger Lennie Johansson.

Under tiden grunnade kommunledningen på hur frågan skulle hanteras långsiktigt.
– Vi hade mycket vånda kring hur vi skulle hantera det här. Politiken involverades, vi diskuterade med stadsjuristen i Jönköpings kommun som vi har ett samarbete med och vi tog kontakt med SKR.
Allt landade i slutsatsen att kommunen skulle gå med på en överenskommelse med Hamid Zafar och hans fackliga organisation Ledarna.
– Vi bedömde att det var så långt, eller så lågt, vi kunde komma.

Det fanns en stor osäkerhet om utgången om ärendet hade gått till Arbetsdomstolen.
– Det vi hade att ta på låg så långt tillbaka i tiden och var utanför tjänsten att man inte kunde vara säker på att vi skulle nå framgång, säger Lennie Johansson.
Uppgörelsen innebar att Hamid Zafar får nio månadslöner efter sex månaders uppsägningstid. Det kostar kommunen drygt 1 miljon kronor plus sociala avgifter.
– Egentligen hade vi inte velat betala någonting.

Varför inte?
– Jag tycker det här agerandet har varit ett kraftfullt svek av ett förtroende man har som förvaltningschef, inte minst som chef inom barn och utbildning. Det går bara inte ihop.

Vad har ni som arbetsgivare lärt er av det som hände?
– Att man aldrig kan göra nog med bakgrundskontroller. Samtidigt vågar jag nog påstå att det är omöjligt för oss som kommun att upptäcka sådana här nätkommentarer under pseudonym.
Hamid Zafar och Ledarna vill inte kommentera uppgörelsen. Hamid Zafar har tidigare sagt att han ångrar sig och inte står för dessa åsikter längre.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev