lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Uppsala tar upp kampen om jobbmatchningen

Publicerad: 18 juni 2021, 07:44

– Det ska alltid finnas ett alternativ, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala. Foto: ERIK SIMANDER

Uppsala kan bli den första större kommun som ansöker om att bli aktör i det nya systemet för jobbmatchning. ”Jag gillar inte monopol – vare sig offentliga eller privata”, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen reformerasAlmegaUpphandlingsarbeteArbetslöshet

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Just nu rullar Arbetsförmedlingen ut Krom (Kundval rusta och matcha) i alla landets kommuner. Krom är det nya system genom vilket fristående aktörer på uppdrag av Arbetsförmedlingen ska lotsa arbetslösa till utbildning och jobb.

Januaripartierna har nyligen slagit fast att kommuner också kan vara med och konkurrera med privata matchningsföretag i det nya systemet för arbetsförmedling. Samtidigt vill de inte göra det lättare för kommunerna att delta i sådan upphandling.

Karlshamn var den första kommunen som ansökte om att få bli aktör i Krom. Men Arbetsförmedlingen sa nej, eftersom kommunen inte uppfyllde de uppställda kraven.

Sedan dess har det kommit in ytterligare en kommunansökan, nämligen från Laxå.

Men nu laddar den första större kommunen för att vara med och slåss om uppdragen med de privata matchningsaktörerna.

Arbetsmarknadsnämnden i Uppsala väntas måndagen den 21 juni ge sin förvaltning i uppdrag att förbereda en sådan ansökan till september, då Krom införs i kommunen.

– Vi kommer självklart att lämna in en ansökan. Så länge som kommunerna har ansvaret för försörjningsstödet har vi också ansvaret för att ordna sysselsättning åt de personer som de privata matchningsföretagen misslyckas med. För av erfarenhet vet vi att en del av de arbetslösa kommer tillbaka till oss i kommunerna, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.

Han säger att kommunen har verkningsfulla verktyg för att hantera dem som står långt från arbetsmarknaden.

– När staten lägger in pengar i systemet kan de lika gärna gå till kommunerna som till matchningsföretagen.

Mohamad Hassan anför även ideologiska skäl för kommunerna att vara med i det nya systemet.

– Jag är socialliberal och marknadsliberal. Men jag gillar inte monopol – vare sig offentliga eller privata. Det ska alltid finnas ett alternativ, säger han. 

Almega kräver att januaripartierna stänger igen dörren för kommuner i det nya matchningssystemet. Branschorganisationen hävdar att kommunerna, med sina skattemedel i ryggen och vissa myndighetsfunktioner, skulle få konkurrensfördelar gentemot företagen.

Läs mer: Statssekreteraren: ”Kommunerna kan få bli jobbmatchare” 

Läs mer: ”Arbetslösheten enorm” – stor besvikelse i Karlshamn

Hur ser du på risken för snedvriden konkurrens?
– Den kritiken är inte saklig. Krom bygger inte på prisupphandling, utan priset är fast. Att kommunerna är med kan sätta press på de privata leverantörerna att leva upp till kvalitetskraven. Det är bara bra, säger Mohamad Hassan.

Att kommunerna skulle uteslutas från matchningssystemet vore orimligt, menar han.

– I så fall skulle arbetsmarknaden vara det enda område som är skattefinansierat utan att det finns några offentliga alternativ. Tänk om man resonerade på samma sätt inom skolan – då skulle alla kommunala skolor vara tvungna att lägga ned för att de snedvrider konkurrensen. Det är faktiskt häpnadsväckande tänkt.

Samtidigt har Uppsala kommun inga planer på att tävla med de privata företagen om uppdrag för dem som står närmare arbetsmarknaden.

– Vi vill ta hand om de grupper som annars måste leva på socialbidrag. Det gör kommunen redan i dag – men hittills utan att få betalt av staten. 

Arbetsförmedlingen sa nej till Karlshamns ansökan om att bli en aktör inom Krom. Varför skulle ni ha större chans?
– Vi har studerat den ansökan. Som vi förstår det föll den på att Karlshamn brast i redogörelsen för vilka liknande uppdrag kommunen haft tidigare. Vi kommer att förtydliga exakt vilka sådana uppdrag vi har haft i Uppsala.

Krom införs i hela landet

Kundval rusta och matcha är en tjänst där Arbetsförmedlingen tillsammans med fristående aktörer hjälper arbetssökande att komma ut i utbildning eller arbete på så kort tid som möjligt. 

Som en del av Arbetsförmedlingens reformering ska tjänsten införas successivt i hela landet under året.

Införandet sker i tre etapper.

I maj infördes Krom i 85 kommuner. I september införs det i ytterligare 101 kommuner och i december i återstående 104 kommuner.

Källa: Arbetsförmedlingen

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev