Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Upprop: Rättsosäkert system drabbar utsatta

Sverige är inget rättssäkert land. Vi tvingas ständigt se hur människor hamnar i kläm mellan lagar och regler å ena sidan och vanligt sunt förnuft å den andra sidan, skriver ett flertal debattörer och uppmanar fler att skriva under deras upprop för Gino.

Publicerad: 5 november 2018, 18:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den politiska pressen gör, enligt debattörerna, att Migrationsverket nedprioriterar rättssäkerheten, och sunt förnuft.

Foto: Ove Nordström, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

MigrationMigrationsverketMigrationspolitikDemografi

En viktig del i att komma till Sverige, integreras och lära sig språket är att man kommer i arbete. Men just detta kan stå människor mycket dyrt.

Under den senaste tiden har vi sett ett antal exempel på hur människor utvisas från Sverige på grund av försumlighet som de inte själva kunnat råda över. Det kan exempelvis handla om en så enkel sak som att de har fått för lite semesterersättning utbetald av sin arbetsgivare. Varje litet halmstrå som det går att dra i tas tacksamt emot av Migrationsverket som arbetar med den politiska pressen i ryggen att arbeta så effektivt som möjligt. Med effektivt menas att rättssäkerheten nedprioriteras till förmån för snabba beslut.

Att det i ett modernt samhälle som Sverige, där livegenskapen är avskaffad för länge sedan, ska vara möjligt att hela ens tillvaro hänger på att ens arbetsgivare gör rätt, det är inte bara omodernt, det är också odemokratiskt.

Låt oss ta ett tydligt exempel. En man vid namn Cihat Karahan. Gino kallas han av sina vänner. Han har bott och arbetat i Sverige de senaste 16 åren. Men Gino har fått för lite semesterersättning av sin arbetsgivare. Nu ska han utvisas. Kvar i Sverige förväntas han lämna sitt nyfödda barn och sin fru. Han förväntas resa tillbaka till Turkiet, ett i dagsläget osäkert land för Gino eftersom han är kurd, och därifrån söka om sitt uppehållstillstånd.

Är det rimligt, frågar vi oss, att arbetstagaren ska utvisas på grund av arbetsgivarens misstag? Och är det rimligt att en välintegrerad person som talar och skriver svenska, har bott i Sverige i 16 år, arbetat och betalat skatt, ska utvisas? Vi tycker inte det. Vi tycker att detta i första hand är slöseri med skattepengar. Det finns inga rimliga skäl för Migrationsverket, och i förlängningen den svenska staten, agera på detta sätt. Att en arbetstagare ska stå till svars för arbetsgivarens misstag rimmar dessutom illa med den så kallade svenska modellen.

Ginos fall är inte det enda. Många har drabbats av samma behandling och med samma resultat, till vilken nytta? Systemet har ändrats, säger man från Migrationsverkets sida. Det enda rimliga vore väl då att riva upp de redan fattade beslut som ännu inte verkställts eftersom myndigheten själva inser att besluten fattats på en felaktig grund.

Svenska statens prestige förstör människors liv. Vi kan inte ha det så i ett rättssamhälle.

Skriv under vårt upprop för att Gino ska få stanna hos sin familj i Sverige.

Nujin Alacabek, gruppledare Vänsterpartiet Huddinge

Jonas Lundgren, gruppledare Vänsterpartiet Lidingö

Anita D’Orazio, sekreterare för Fristadsfonden

Jessica Schedvin, liberal debattör och lärare

Ann-Mari Engel, styrelseledamot i Etikkomissionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev