söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Ungdomsarbetslösheten kräver insatser inom 90 dagar

Den stegrande ungdomsarbetslösheten riskerar att leda till att en hel generation unga ställs utanför samhällsgemenskapen. Samtidigt får kommunerna bära en allt större kostnad för att hantera vad som är ett ansvar för den nationella politiken. Därför bör alla unga som är arbetslösa garanteras arbete, studier eller praktik inom 90 dagar.

Publicerad: 11 mars 2013, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ungdomsarbetslöshet

I dag saknar nästan 150 000 ungdomar i Sverige arbete och ungdomsarbetslösheten är därmed ett av våra största samhällsproblem. Varje dag som en ung människa befinner sig i arbetslöshet är en förlorad dag för individen men också en kostnad för hela samhället. En kostnad som nu Sveriges kommuner får ta en allt större del av.

Under de senaste åren har den statliga arbetsmarknadspolitiken monterats ned. Ett tydligt bevis på detta är att samtidigt som 22 procent unga är arbetslösa har arbetsförmedlingen under de senaste åren skickat tillbaka 18 miljarder kronor till statskassan. Pengar som hade kunnat användas till att ge unga jobb och utbildning men som nu får finansiera Anders Borgs bolagsskattesänkningar. Konsekvensen blir att en allt större del av ansvaret för arbetsmarknadspolitiken vältras över på kommunerna. Som exempel kan nämnas att Stockholm stad i årets budget lägger drygt 684 miljoner kronor på arbetsmarknadsnämndens verksamhet och i Malmö kostar arbetsmarknads- och vuxenutbildningsutskottets verksamhet under 2013 närmare 389 miljoner.

Till kommunernas ökande kostnader för direkta arbetsmarknadsinsatser tillkommer också ökade utgifter för försörjningsstöd. Den enskilt största orsaken till ökningen är den höga ungdomsarbetslösheten. När regelverk blir krångligare och a-kassan eller sjukförsäkringen inte längre täcker skäliga levnadskostnader hamnar kostnaden istället på kommunen i form av försörjningsstöd. Pengar som hade kunnat gå till vård, skola, omsorg om den statliga arbetsmarknadspolitiken hade fungerat och om den moderatledda regeringen på allvar brytt sig om ungdomsarbetslösheten.

Den stegrande ungdomsarbetslösheten riskerar att leda till att en hel generation unga ställs utanför samhällsgemenskapen. Samtidigt får Sveriges kommuner bära en allt större kostnad för att hantera vad som egentligen är ett ansvar för den nationella politiken. För att komma till bukt med den höga ungdomsarbetslösheten måste vi investera i unga. SSU vill därför införa en 90-dagarsgaranti som innebär att alla unga som är arbetslösa garanteras arbete, studier eller praktik inom 90 dagar.

• Garantin ska innehålla insatser för arbetslösa unga från första dagen. Inom 90 dagar ska alla arbetslösa unga ha en utbildning, praktik eller ett arbete att gå till. Det innebär även att unga utan fullständiga gymnasiebetyg ska kunna tillgodogöra sig gymnasiekompetens med generös ersättning.

• 90-dagarsgarantin innehåller praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid. Garantin ska även innefatta personer som i dag har försörjningsstöd eller som får annan offentlig ersättning. Ersättningarna villkoras med att utbildningen och praktiken fullföljs. Kvalitativa praktikprogram och yrkesintroduktionsjobb som kombinerar utbildning och arbete ska erbjudas av Arbetsförmedlingen. Garantin innebär jobb enligt Västeråsmodellen med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid.

Den borgerliga regeringen har svikit en hel generation och för första gången riskerar vi en ungdomsgeneration som får det sämre än sina föräldrar. Vi vet att socialdemokratin kan bättre. Vi är väl medvetna om att 90-dagarsgarantin innebär ett stort ekonomiskt åtagande men det krävs offensiva satsningar för att möta den höga arbetslösheten. Det är inte bara investeringar som såväl Sveriges unga som Sveriges kommuner tjänar på. Det är också nödvändiga investeringar som kommer att betala tillbaka sig för Sverige i stort.

Gabriel Wikström, ordförande SSU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ungdomsarbetslöshet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev