Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Tystnadskultur ska utredas i Hörby efter chefsupproret

Publicerad: 7 oktober 2020, 12:20

Cecilia Bladh in Zito säger att efter skrivelsen från de 32 cheferna har kommunledningen tagit över utredningen av det som hände på konferensen.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

”Vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen”, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD).


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) och 1:e vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M) i Hörby kallade i dag till pressträff för att ge sin syn på den situation som uppstått efter chefskonferensen på Örenäs slott, och den kritik som riktats främst mot kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd.

Cecilia Bladh in Zito säger att efter skrivelsen från de 32 cheferna har kommunledningen tagit över utredningen av det som hände på konferensen. Alla som närvarade ska intervjuas.

Dessutom ska en separat utredning titta på anklagelser om en rådande tystnadskultur och skräck för repressalier i kommunhuset.

– Det räcker inte att göra en utredning kring konferensen, utan det behöver även göras en oberoende utredning angående arbetsmiljön och den påtalade tystnadskulturen i Hörby kommun, säger Cecilia Bladh in Zito och tillägger:

– Alla medarbetare ska kunna känna sig trygga i Hörby kommun.

Beroende på resultatet av utredningarna kommer man senare att vidta åtgärder.

Oppositionen i Hörby anser att det som hände på konferensen blev kulmen på en lång tid av misskött personalpolitik och vill ha ett extra sammanträde med kommunstyrelsen för att pröva det fortsatta förtroendet för Lena Mårtensson Stenudd och biträdande kommundirektör och HR-chef Paul Eklund som båda blev arbetsbefriade efter ett krismöte i går kväll.

Oppositionen befarar även att den senaste tidernas händelser kommer att skada Hörby kommun.

– Vårt varumärke är kört i botten. Det finns företag med Hörby i namnet som har hört av sig och tycker det är ett problem, säger Jens Rosberg (L) till SVT Nyheter Skåne.

En tillförordnad kommundirektör ska utses nästa vecka.

Det var i början av september som ett 40-tal chefer från Hörby kommun samlades för konferens på Örenäs slott utanför Landskrona. Enligt uppgift spårade några deltagare ur och bland annat ska minst en chef ha badat naken i en pool och det finns uppgifter om att sexuella trakasserier ska ha förekommit.

Händelsen och hur den hanterades i efterhand av kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd vållade starka reaktioner.

De lokala fackförbunden har skickat in en begäran till Arbetsmiljöverket med krav på åtgärder sedan de ansett att kommunen svar på fackets krav på utredning och åtgärder inte var tillräckliga.

32 av cheferna på kommunen kräver i en skrivelse till kommunstyrelsen att kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd lämnar sin tjänst och företrädare för Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna i Hörby sagt att att de numera saknar förtroende för kommundirektören.

Dagens Samhälle har varit i kontakt med Lena Mårtensson Stenudd men hon har valt att inte ge några kommentarer.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev