lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Tillsammans kan vi stötta utsatta barn

Trettio miljoner barn befinner sig på flykt. De allra flesta av dessa barn ser vi aldrig då de flyr i sina länder, utan hopp en bättre framtid och långt ifrån mediernas kameraljus. Men tillsammans kan vi göra skillnad, skriver 22 svenska hjälporganisationer inför Världens Barn-galan.

Publicerad: 2 oktober 2015, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När något händer, som en naturkatastrof eller ett krig, är det alltid barnen som är mest utsatta. Och barn behöver skydd och hjälp – oberoende av om de tvingats fly eller inte.


Ämnen i artikeln:

FlyktingbarnBarnskyddEnsamkommandeFlyktingkrisen

De senaste veckorna har ett antal insamlingar gjorts för människor på flykt och gensvaret har varit fantastiskt. Sverige har ställt upp och visat solidaritet och generositet och tillsammans har vi kunnat bidra till otroligt viktiga insatser runt om i världen.

Även här hemma har folk ställt upp för människor som kommit från krigshärdar runt om i världen – volontärer på järnvägsstationerna, människor som bidrar med både arbete och konkret hjälp. Något har hänt när det gäller att se människan i ”flyktingen” – medmänniskan, som jag faktiskt kan hjälpa.

Trettio miljoner barn befinner sig på flykt i dag. Det är trettio miljoner barn som tvingats lämna sina liv bakom sig, sina hem, sina vänner och kanske också sina föräldrar.

Vi har sett bilder på många av dem – i tält i Libanon, på ett fält i Ungern eller på en järnvägsstation i Sverige. Men många av dessa barn ser vi aldrig – de befinner sig långt bort från kameror och journalister – de flyr från strider i länder som vi knappt kan placera på en karta – Centralafrikanska republiken och Sydsudan, för att bara nämna ett par.

De allra flesta är på flykt i sina egna länder, utan hopp om en bättre framtid.

Men ännu fler barn lever under svåra omständigheter utan att vara på flykt. Barn som tvingas leva på gatan, sälja sina kroppar, barn som inte får gå i skolan eller som inte kan äta sig mätta. Barn som lever utanför samhället för att de har en funktionsnedsättning. Det är barn som vi aldrig ser, som inte hamnar på löpsedlarna i svenska tidningar.  Och det är här som Världens Barn kommer in.

Världens Barn är ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio och 22 stora svenska hjälporganisationer. Världens Barn arbetar för att barn runt om i världen ska få det lite bättre – att de ska kunna få en framtid, så att de kanske kan bo kvar i sina hem, med sina familjer. Eller så att de kan få nya hem, med en familj som bryr sig om dem.

Världens Barn arbetar både med barn på flykt och med barn som bor kvar i sina hem. Och det är ett långsiktigt arbete – alla organisationerna som är med i Världens Barn finns på plats i länderna före, under och efter en katastrof. De arbetar förebyggande, för att minska barns utsatthet och de arbetar med att hjälpa barn efter att något har inträffat.

Världens Barn har funnits i 18 år men många av de deltagande organisationerna har arbetat på plats mycket längre än så. När något händer, en naturkatastrof eller ett krig, är det alltid barnen som är mest utsatta. Barn behöver skydd och hjälp – oberoende av om de tvingats fly eller inte. Vi får aldrig hamna i ett läge, där vi ställer utsatta grupper mot varandra.

Alla barn förtjänar att få växa upp i trygghet och att kunna känna glädje och hopp för framtiden.

Därför finns Världens Barn. Ett långsiktigt samarbete för att barn ska få det lite bättre. Världens Barn är inte i stället för arbetet med människor på flykt – det är tillsammans med det arbetet som vi kan göra skillnad.

För utsatta barn behöver stöd var de än befinner sig, oberoende av vad vi råkar kalla dem: flyktingar, internflyktingar, gatubarn, föräldralösa barn – beteckningarna är många. Vi kallar dem barn. Världens Barn.

Gabi Björsson, generalsekreterare Afrikagrupperna

Jennifer Vidmo, generalsekreterare Clowner utan Gränser

Annica Nordell, ordförande Lions Sverige

Johan Lilja, generalsekreterare Läkarmissionen

Niclas Lindgren, direktor PMU

Anna Hägg-Sjöquist, generalsekreterare Plan Sverige

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Röda Korset

Catharina Gehrke, generalsekreterare, SOS Barnbyar

Anna-Karin Johansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén

Gunilla Hallonsten, tf internationell chef Svenska Kyrkan

Véronique Lönnerblad, generalsekreterare Unicef Sverige

Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia

Anneli Rogeman, vd We Effect

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen

Daniel Grahn, generalsekreterare Erikshjälpen

Maria Doré, verksamhetschef Föräldralösa barn

Ulrika Kallin Björk, verksamhetschef Hoppets Stjärna

Sara Heine, biträdande generalsekreterare IOGT-NTO-rörelsen

Ann Svensén, generalsekreterare Individuell Människohjälp

Abdallah Salah, generalsekreterare Islamic Relief

Karin Olsson, generalsekreterare KFUM Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev