tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Svenskt näringsliv finns i förorten

Segregation, kriminalitet och fattigdom. Det är den bild som medierna förmedlar av förorten. Det som inte kommer fram är att i dessa områden blomstrar också företagsamheten, skriver studenten Medina Adilova.

Publicerad: 24 september 2014, 06:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbeteSmåföretagande

Invandrare som driver eget företag i Sverige skapar cirka en kvarts miljon jobb. Utan alla dessa företagsamma invandrare så hade arbetslösheten varit den dubbla.

Ungefär 30 procent av Husbyborna arbetar inom välfärden, medan de andra två tredjedelarna arbetar inom handeln och tjänstesektorn. Vad många inte vet är att flera av dessa arbetstillfällen har skapats tack vare invandrares eget företagande.

Men när media uppmärksammar förorten är nyheterna bara relaterade till kriminalitet, arbetslöshet och segregation. Det är inte så ofta som media ger en positiv bild, vilket resulterat i att många människor har en mycket vag bild av förorten och om invånarna i den.

För en och en halv månad sedan skakades förorten som jag bor i, Skäggetorp i Linköping, av skottlossning och en anlagd brand vid fritidsgården. Sedan dess har jag bara fått läsa nyheter som ger en negativ bild av Skäggetorp.

När det var uppror och kravaller i Stockholms förorter förra våren matades vi bara av medias negativa rubriker. Politiker och polis diskuterade de problem som finns ute i förorterna, men utan att komma fram till någon lösning.

När oroligheterna sedan var över tog politiker, polis och media sitt pick och pack och lämnade förorten för att vänta på nya oroligheter och för att då ännu en gång sprida en negativ bild.

Hur länge till ska förorterna få svartmålas och uppmärksammas bara när det händer något tragiskt?

Förorten för mig är så mycket mer. När jag ser mig omkring där jag bor ser jag mångkultur, mångfald och småföretag.

Det är inte så många som ser de tusentals invandrare som startat eget och som driver sina företag runt om i Sveriges invandrartäta orter. De kan stolta kalla sig för entreprenörer och är en del av det svenska näringslivet.

Sedan 1990-talet har andelen invandrarföretagare fördubblats i Sverige och i takt med att småföretagen växt i förorterna så har nya arbetstillfällen skapats, visar en forskningsrapport från Linnéuniversitetet. Allt fler med invandrarbakgrund har därmed lyckats bli självförsörjande.

Men trots att företagsamma invandrare bidrar stort till samhällsekonomin satsar man alldeles för lite på de personer som driver eget i de invandrartäta områdena. Frågan är vad man måste göra för att skapa bättre förutsättningar för dem som driver eller vill starta eget?

Förslag som till exempel ”nystartszoner” har förts fram. I Göteborgs förorter har man startat ett stadsutvecklingsprojekt för att hjälpa personer, inte minst nyanlända, som vill starta eget. Målet är att öka antalet nystartade företag för att hjälpa folk ur arbetslöshet.

Invandrares företagande är en viktig fråga för företagsamheten i Sverige, men den är minst lika viktig för integrationen i landet. Det är också viktigt att förorterna diskuteras i mer positiva termer, bland annat genom att man lyfter fram att företagsamheten blomstrat och skapat nya jobb.

För att fler invandrare och nyanlända ska starta eget krävs ytterligare resurser. På sikt gynnar det välfärden.

Medina Adilova, 21-årig pol kand-student i Linköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbeteSmåföretagande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev