tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Svenljunga bäst på att öka heltiderna – ”Våga satsa för att vinna”

Publicerad: 26 maj 2021, 07:23

”Rädslan att behöva lämna sin trygghet och jobba på en annan enhet är en av de saker vi har behövt jobba med”, säger omsorgschef Elisabeth Hindelius. Foto: MATHIAS BERGELD

Svenljunga är de senaste årens snabbklättrare. På fem år har andelen heltidsanställningar ökat med 66 procentenheter – mest i landet. Största hindret: Förändringsrädsla hos personalen.

Ämnen i artikeln:

ÄldreKommunalArbetsmiljöArbetsmarknad

SH


– Jag har väl inte tänkt på det här i siffror. Det är ju ett ständigt pågående arbete mot ett tydligt mål, säger omsorgschef Elisabeth Hindelius i Svenljunga.

Tack vare den stora ökningen är det nu 92 procent av de anställda inom omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättningar i Svenljunga som har en heltidsanställning. Snittet för riket ligger på 69 procent.

– Vi har jobbat hårt med frågan. Och alla har varit överens – politiken, förvaltningen och facket har krokat arm, säger Elisabeth Hindelius.

I dag annonseras samtliga nya tjänster på heltid och alla som vill jobba full tid får göra det.

För några år sedan anlitade kommunen en projektledare som kunde omsätta visionerna till praktik. Samtliga chefer har till exempel utbildats i bemanningsekonomi.

– Du måste ha en plan. Att införa heltid utan att göra det på rätt sätt kan bli oerhört kostnadsdrivande, varnar Elisabeth Hindelius.

Inledningsvis var de anställda fler än vad som behövs på pappret. Men det har sparats in genom minskat behov av att anlita vikarier.

LÄS MER: Hela listan: Så många har heltid. 

Vad har varit svårigheterna?
– Förändringsrädsla. Det finns ofta en olust att behöva lämna sin trygghet, som att jobba på en annan enhet. Därför har vi varit måna om att skapa trygghet. När du ska göra pass på en annan enhet får du veta det i förväg och du har fått gå bredvid där innan du börjar arbeta skarpt.

Elisabeth Hindelius säger att enhetschefernas engagemang har varit guld värt. 

– De har pratat med sina medarbetare och kunnat svara på frågor för att jobba bort den här rädslan för det nya.

LÄS MER: Spa mitt på dagen - här är expertens bästa heltidstips. 

Vilka tips har du till andra?
– För oss var det värdefullt med en projektledare som kan sätta fart på arbetet och ser till att det det sker i samklang med avtal och lagar. Och – man måste våga satsa för att vinna i slutänden.

Inger Olsson, fackligt ombud för Kommunal i Svenljunga, berättar om ett inledande motstånd; att det fanns en uppfattning om att arbetsgivaren tvingade på de anställda heltider.

– Men nu är tongångarna mer positiva och fler har valt att gå upp på heltid, säger hon.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev