Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Studentmedarbetare ger Skåne konkurrensfördelar

I Skåne gör regionen i år en nysatsning på det framgångsrika systemet med studentmedarbetare, något som både studenterna och vi som arbetsgivare tjänar på.

Publicerad: 17 februari 2012, 12:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Region Skåne har det senaste året haft ett system med studentmedarbetare. Vi har tagit intryck av det danska systemet med studentmedarbetare, men har också en strävan att hitta nya sätt att få in unga människor som medarbetare.

Huvudsyftet med systemet med studentmedarbetare är att underlätta övergången från studier till arbete. Alla arbetsgivare strävar efter att hitta kompetenta medarbetare och det är en konkurrensfördel att få kontakt med studenter redan under studietiden. Det är också mycket viktigt att stärka och utveckla Region Skåne som en attraktiv arbetsgivare och stärka vårt varumärke. Region Skåne som en av Sveriges största arbetsgivare ska gå före och visa vägen för en modern anställningsform.

Region Skånes första studentmedarbetare började i mars förra året. Under året har regionen sammanlagt anställt 39 studentmedarbetare, med den genomsnittliga arbetstiden på cirka 220 timmar/medarbetare. En utvärdering som gjorts visar att både studenter och uppdragsgivare är nöjda med den matchning och möjlighet till några timmars arbete som getts. Man tycker också att ett stort mervärde skapats genom studentmedarbetarnas arbete för Region Skåne.

2012 gör Region Skåne en nysatsning, där vi förutom att vi utökar antalet studentmedarbetare till 75 intensifierar intern och extern marknadsföring av projektet så att studentmedarbetare och förvaltningar inom Region Skåne matchas med varandra. Vi ska också se över möjligheter att anställa studentmedarbetare under sommarvikarieperioden.

Fler företag och myndigheter bör se över möjligheten att anställa studentmedarbetare, inte minst som ett led i att sänka ungdomsarbetslösheten. Självklart hoppas jag att de fina resultaten från Region Skånes arbete kring studentmedarbetare och vår fortsatta satsning på området ska bana väg för att öppna upp arbetsmarknaden för studenter. Fler studenter ska få möjlighet att ha en fot i arbetslivet istället för två utanför!

Katarina Erlingson, Regionråd (C), Region Skåne, initiativtagare till Matlandet Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev