Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Stressad hemtjänstpersonal blir domstolsärende

Publicerad: 13 november 2020, 09:45

Hemtjänstpersonal i Nyköping byter om till skyddskläder, en arbetsuppgift som det enligt personalen i Göteborg inte finns tid för i deras scheman i appen Plugo.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Den 1 maj skulle Göteborgs stad ha åtgärdat problemen i appen som hemtjänstpersonalen använder. Så har inte skett. Nu hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 800 000 kronor, skriver GP.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöCoronaviruset

Appen Plugo introducerades 2018 som ett verktyg för Göteborgs stad att styra arbetet i hemtjänsten. Men hemtjänstpersonalen var inte nöjda med verktyget.

I december 2018 skickade skyddsombud i staden in sammanlagt 55 anmälningar till Arbetsmiljöverket eftersom appen gjorde att personalen kände sig stressade och övervakade.

Arbetsmiljöverket konstaterade 2019 att det fanns problem med verktyget och gav Göteborgs stad till den 1 maj i år att åtgärda felen.

Vid inspektionen visade det sig att de tekniska problemen med appen var åtgärdade men att det fortfarande inte fanns något tid för resor och andra kringuppgifter för personalen i appens scheman.

– Det har blivit värre. Nu ska vi tekniskt sett flyga mellan adresserna. Och med covid finns det inte heller någon tid avsatt för att ta av och på skyddsutrustning, säger Silvana Vretoska, skyddsombud för hemtjänsten i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, till Göteborgs-Posten.

Därför har Arbetsmiljöverket i veckan lämnat ett viteskrav på 800 000 kronor mot Göteborgs stad till förvaltningsrätten.

– Det är naturligtvis jättebeklagligt att vi inte har klarat av att åtgärda de här bristerna, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, till Göteborgs-Posten.

Pelle Sten

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöCoronaviruset

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev