Arbetsvillkor
”Stockholms färdtjänst landets mest generösa”
Stockholms läns landsting kritiseras för snål tilldelning av resor med färdtjänst- och rullstolstaxi. Men det handlar om den mest generösa resetilldelningen i hela landet.
Publicerad: 26 november 2018, 12:54
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Stockholms läns i huvudsak väl fungerande färdtjänst ska förvaltas väl, utvecklas positivt, vara ekonomiskt hållbar och inte kunna missbrukas.” Foto: Roland Lundgren/Mostphotos
REPLIK ”Fel att SLL skiljer på oss funktionshindrade” skriver Synskadades riksförbund Stockholm och Gotlands län och Funktionsrätt Stockholms län i en debattartikel i Dagens Samhälle 19/11.
Från 2019 blir alltså grundtilldelningen av fritidsresor för färdtjänsttaxi i Stockholms län 216 stycken, för de som behöver resa med särskild "rullstolstaxi" blir grundtilldelningen 500 resor per år. Grundtilldelningen av fritidsresor påverkar inte resor till jobb, utbildning och sjukvårdsbesök. Beslutet påverkar heller inte färdtjänstberättigade upp till 25 år, som har fortsatt fri resetilldelning.
Beslutet kommer att följas upp noggrant av framförallt den färdtjänstnämnd som Stockholms landstingsfullmäktige beslutat inrätta, och som tillträder vid årsskiftet.
I sammanhanget är det bra att komma ihåg att Stockholms läns färdtjänst har den mest generösa resetilldelningen i Sverige. Vi har drygt 70 000 färdtjänstberättigade. Det antal av dessa som grundtilldelningen av resor inte räcker för är mycket få. Och dessa kan i förekommande fall dessutom redan nu ansöka om extra resetilldelning. Informationen om hur man gör det ska under det kommande året göras tydligare och mer tillgänglig. Det system där årets resetilldelning av fritidsresor portionerats ut till resenären över året kommer att förändras, och resenärerna kommer att få en större flexibilitet i hur de använder sina resor över året (den enskilde kan ju ha en sådan livssituation att man under vissa perioder på året behöver många fritidsresor, under andra mindre).
Allt detta sker inom ramen för ett långsiktigt tänkande. Stockholms läns i huvudsak väl fungerande färdtjänst ska förvaltas väl, utvecklas positivt, vara ekonomiskt hållbar och inte kunna missbrukas.
Jag vill mena att våra utmaningar inte ligger inom resetilldelningen (den är alltså redan Sveriges mest generösa), utan inom att i praktiken få alla färdtjänstresor att ske i tid och med god kvalité. Inom den blå-gröna landstingsmajoriteten kommer vi att arbeta hårt med avtalsuppföljningar med de företag vi upphandlat för att utföra färdtjänst och samråd kring alla de vägarbeten som stat och kommun utför kontinuerligt i vårt läns stora vägnät (så färdtjänsten kommer fram i trafiken). I detta arbete är samverkan med de intresseorganisationer som arbetar med bland annat färdtjänstfrågor en grundsten. Även om vi inte alltid tycker lika vet jag att vi har ett gemensamt övergripande mål. Att färdtjänsten ska fungera så bra som möjligt.
Fredrik Wallén, ordförande (KD) färdtjänstberedningen, Stockholms läns landsting
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.