Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Stadsdirektören i Solna mörkade lön från arenabolag

Publicerad: 25 mars 2010, 11:00

Sune Reinhold får frågan varför han ljög i det första samtalet med DS. ”Jag kan inte ge dig något riktigt bra svar på det.”

Foto: Björn Tilly/Bildbyrån

Stadsdirektör Sune Reinhold har tjänat 25 000 kronor i månaden – minst 60 0000 – för uppdrag åt bolagen bakom fotbollens nya nationalarena. Extraknäck som mörkats för kommunstyrelsens arbetsutskott.


Solna stad ska i partnerskap med Jernhusen, Fabege, Peab och Svenska Fotbollförbundet bygga svensk fotbolls nya nationalarena, och kopplat till den en helt ny stadsdel, Arenastaden. Sune Reinhold är Solna stads representant i projektet, styrelseledamot och ordförande i de 13 bolag som bildats för miljardbygget.

Den 6 november 2007 lät Sune Reinhold registrera ett privat konsultbolag, Sure Konsult AB. I samma skede, åtta dagar senare, lade han fram rambeskrivningarna, villkoren och avtalen till grund för Solna stads politiska beslut om mångmiljardprojektet.

I sitt konsultbolag har Sune Reinhold från slutet av 2007 till sista december 2008 tagit emot 600 000 kronor. Pengarna har han köpt aktier för.

Tillfrågad om varifrån pengarna kommer ljuger Sune Reinhold i första samtalet med Dagens Samhälle. Några dagar senare kommer sanningen. Pengarna är arvode för uppdrag Sune Reinhold utfört åt bolagen bakom arenaprojektet.

Sune Reinhold ska enligt de politiska besluten i Solna sköta sina uppdrag i arenabolagen inom ramen för sitt ordinarie arbete som stadsdirektör. Utan extra ersättning.

Men extra ersättning har Sune Reinhold fått, i minst två års tid. Utan att det förankrats och godkänts som bisyssla hos Solnas politiska ledning.

– Ägarna till projektet bad mig lägga ner ett större arbete. Jag meddelade att det inte är förenligt med mitt arbete som stadsdirektör. Vi fortsatte dialogen och jag svarade att jag kan vara beredd att jobba kvällar och helger. Men ska jag lägga ner ett sånt arbete vill jag ha betalt, förklarar Sune Reinhold.

Enligt bolagsordningen ska Sure Konsult syssla med "konsultarbete rörande näringslivsfrågor och verksamhetsutveckling". Det är precis vad bolaget gör, uppger Sune Reinhold när DS först kontaktar honom.

– Alltså, det är på min fritid som jag lämnar lite råd och dåd till dem som behöver.

– Det är i huvudsak näringslivsfrågor.

Men är det flera olika uppdragsgivare som du fått de 600 000 ifrån?
– Ja ja.

Är det också förankrat med den politiska ledningen i Solna att du gör de här sakerna?
– Nej, men alltså det gör jag helt på min fritid.

Men det kan ju vara så att bisysslor vill man förankra hos sina arbetsgivare. Du har inte talat med ks-ordföranden om det här?
– Jodå. Men det är bara Lars-Erik jag pratat med. Och han har förvissat sig om att det inte på något sätt interfererar med min roll som stadsdirektör.

Lagen talar om förtroendeskadliga bisysslor, om att syssla med konsultverksamhet inom samma område som man arbetar med är något man ska vara försiktig med. Är inte det här en bisyssla som ligger väldigt nära det du gör i vanliga fall?
– Nej, nej. Jag kan överhuvudtaget inte i den rollen engagera mig i företag som berör min anställning som stadsdirektör.

Du sitter också i bolag med anknytning till nationalarenan.
– Men det är ju ingen bisyssla. Där är jag ju utsedd av kommunfullmäktige att representera Solna stad.

Och allt detta gör du inom ramen för ditt ordinarie jobb?
– Ja, det gör jag.

Så där har du inga arvoden?
– Nej.

Några dagar senare vill Sune Reinhold ge en annan information.

– Det är mycket som blev snett i det första samtalet, konstaterar han.

Han klargör nu att han fått 25 000 kronor i månaden som ersättning för arbete han lagt ner för arenabolagen och får frågan om varför han ljög i det första samtalet med DS.

– Jag kan inte ge dig något riktigt bra svar på det. Jag blev överrumplad helt enkelt.

Var och när beslutet togs att stadsdirektören ska ha lön för vissa delar av sitt arbete med arenafrågorna kan Sune Reinhold inte svara på. Han säger att det är ett beslut fattat av ägarna bakom bolagen vid ett tillfälle då han inte varit med. Representant för delägaren Solna stad ska då ha varit kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen.

Salminen var alltså helt införstådd med hur det skulle gå till?
– Ja, visst.

Han har hela tiden känt till att du haft 31 250 i månaden?
– Ja, han känner till 25 000 och sedan kommer moms till.

Vad har du gjort som inte ryms inom det arbete du har som stadsdirektör?
– Det är mycket. Jag har ett kontaktnät, Banverket, SL, länsstyrelse, väldigt mycket den typen av uppgifter där jag har rätt goda förutsättningar.

Enligt Solna stads regler har ska förvaltningscheferna rapportera sina bisysslor till dig och du rapporterar dina till kommunstyrelsens arbetsutskott. Men det har du inte gjort?
– Nej, så är det.

Om du fick göra om något, skulle du fortfarande ha nöjt dig med att bara Lars-Erik Salminen kände till det.
– Nej. Visst hade det varit klokare att informera alla partiledare när detta var på gång.

Man kan ju få intrycket att du försökt dölja det här?
– Alltså, jag har inte det intrycket.

Sune Reinhold välkomnar att revisorer nu får i uppdrag att se över hans konsultbolag och arvoden.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News