måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Spiken i kistan för alla bortförklaringar

Gång på gång har debatten om hur etnicitet och kulturell bakgrund kan påverka sexualbrotten motats bort ur det offentliga rummet av ministrar, kriminologer och publicister. När Uppdrag granskning nu tar upp frågan är det inte en dag för tidigt, skriver SD-kandidaten Jonas Andersson.

Publicerad: 22 augusti 2018, 15:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När det gäller överfallsvåldtäkter är 97 av 129 födda utanför Europa, enligt SVT:s granskning.

Foto: Colourbox/Doidam10


Ämnen i artikeln:

BrottsstatistikBrottsofferSexuella övergreppMorgan JohanssonMedierKriminalitet

Så sent som för något år sedan var det fortfarande tabu att prata om hur kvinnosynen och värderingarna rörande sexuellt våld kan skilja sig mellan män från olika länder och kulturer. Man drog hellre i stort sett vilka förklaringar som helst ur bakfickan än just kulturella förklaringar.

Var det inte värmens fel så var det porrens, och om någon ändå dristade sig att nämna elefanten i rummet så var kriminologen Jerzy Sarnecki alltid snabb att förklara eventuell överrepresentation med socioekonomiska förutsättningar eller ett diskriminerande rättssystem. Senast i våras, när Aftonbladet visade att 82 av 112 dömda gruppvåldtäktsmän var födda i länder utanför Europa, så förklarade Sarnecki följande:

”Det finns en faktisk överrepresentation av invandrare i brottsstatistiken och det beror i huvudsak på de förhållanden de lever under i Sverige, som klassförhållanden. En ytterligare faktor som kan förklara en liten del av den överrepresentation som finns är att de diskrimineras på olika sätt av rättssystemet och man kan inte utesluta att polisen är mer benägen att utreda brotten.”

Den senaste rapporten från Brottsförebyggande Rådet (Brå) kom 2005 och behandlar data från 1997-2001. Rapporten visar en tydlig överrepresentation av utomeuropeiska män i sexualbrott. Trots att Sverige under de senaste åren haft en massiv mansdominerad invandring från utomeuropeiska länder sedan dess, och trots att antalet sexualbrott ökat kraftigt under samma period så har intresset för att följa upp rapporten varit svalt, milt uttryckt.

Stina Holmberg, enhetschef på Brå, har sagt att en ny undersökning inte skulle ha något mervärde . Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har å sin sida avfärdat behovet av nya rapporter med följande:

”Mot bakgrund av tidigare studier ser jag inte att ytterligare en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.”

Notera att han hävdar att detta inte är ”kunskap med potential att förbättra det svenska samhället”.
Vi har alltså ingen nytta av att veta vad som kan orsaka kraftigt ökade sexualbrott? Säger en justitieminister. Som också är migrationsminister.

Länge höll medierna samma linje. Men under våren kom både Expressen och Aftonbladet med avslöjanden om kraftig överrepresentation på området gruppvåldtäkter. Avslöjanden som gjorde klart att brotten skulle varit markant mindre förekommande om migrationen sett annorlunda ut.

I somras utkom moderata riksdagskandidaten Ann Heberleins bok ”Våldtäkt och kultur” – vars crowdfunding ironiskt nog stoppades av Kickstarter eftersom ämnet var för känsligt. Heberlein går i boken igenom samtliga domar med avseende på sexualbrott sedan 2012. Hon konstaterar att Brås tidigare mönster kvarstår: män med utomeuropeiskt ursprung är kraftigt överrepresenterade.

Och nu levererar alltså SVT spiken i kistan på (bort)förklaringar som värme, porr och socioekonomi. Uppdrag Gransknings gedigna undersökning visar siffror som borde skrämma även dem mest feministiska regering. Av 843 dömda våldtäktsmän är 58 procent födda utomlands, i princip alla utanför Europa. När det gäller överfallsvåldtäkter är 97 av 129 födda utanför Europa. 40 procent av gärningsmän vid fullbordade överfallsvåldtäkter har varit i Sverige kortare tid än ett år.

De kvinnor som har fått se trygghet och tillit ryckas från dem på de mest brutala och vidriga sätt är alltför många. Den debatt som hade kunnat tjäna som varning, som hjälp i ett förebyggande arbete och – inte minst – som vägledning i centrala politiska vägval har inte släppts fram i tid. Frågan om hur etnicitet och kulturella värderingar påverkar, har gång på gång motats bort ur det offentliga samtalet – av ministrar, kriminologer och publicister.

Självklart ska vi alltid påminna om att detta inte på något sätt är representativt för alla med invandrarbakgrund. De jag pratar med som är allra hårdast i domen över vad som borde göras med dessa våldtäktsmän är skötsamma nysvenskar som ser hur landsmännens usla beteende riskerar att färga av sig även på dem.

Nu krävs det åtgärder. Ge Brå i uppdrag att lämna en massiv rapport om hur etnicitet och kulturell bakgrund påverkat våldet mot kvinnor i Sverige, och förslag på åtgärder. Höj såväl minimi- som maxstraff för våldtäkter och ta bort alla typer av rabatter. Se till att utvisning ska till skillnad från idag vara obligatorisk vid grova sexualbrott.

Jonas Andersson, ungdomspedagog och riksdagskandidat Sverigedemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev