Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Solidaritet är inte att lämna människor i sticket

Det är inte KDU som är osolidariskt. Det är Grön Ungdom som vill straffa människor som försöker få vardagen att gå ihop, menar Martin Hallander, nyvald ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.

Publicerad: 10 november 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaPsykisk ohälsa

Replik. Stort tack Hanna. Jag kan inte annat än att hålla med om att det är en fantastisk ära att få leda ett ungdomsförbund och framtidens generation av unga politiker. Det är ett förtroende som alla vi som har blivit valda att leda ett ungdomsförbund har att förvalta. Jag kommer att slåss för det jag tror på, nämligen ett borgerligt Sverige.

För att samhället ska kunna hålla samman måste det råda enighet kring de grundläggande värden som vårt samhälle vilar på: alla människors rätt till värdighet, frihet och demokrati. Under KDU:s riksmöte fokuserade vi just på de utmaningar som samhället står inför, inte minst oss unga. Den psykiska ohälsan bland unga växer trots att vi har det bättre materiellt ställt idag än någonsin tidigare. Bara förra veckan fick vi veta från Socialstyrelsen att andelen unga mellan 10-14 år som tar antidepressiva läkemedel har tredubblats på tio år. Frågan vi måste ställa oss är vad det egentligen är för värderingar som gör att unga mår så dåligt.

Jag är övertygad om att det mest grundläggande svaret på detta är fungerande familjer. Här finns det otroligt mycket vi måste göra från politiskt håll. Vi behöver skapa ett större ekonomiskt utrymme för familjer genom sänkta skatter och möjliggöra för tid för familjen genom en generös föräldraförsäkring som är flexibel och som familjerna kan styra fritt över.

Listan av åtgärder för Sveriges familjer är lång. Men det är även så att bilen är ett viktigt verktyg för familjen. Dels är den viktig för att kunna ta sig till sitt arbete, dels för att kunna skjutsa barnen till skolan eller för att få ihop livspusslet generellt. Det är mot den bakgrund som KDU tycker att det är orimligt att straffa människor som behöver bilen, oavsett om det är genom skyhöga bensinskatter eller trängselskatter.

Klimatförändringarna är en av de viktigaste frågorna för vår generation. Det är därför KD under valrörelsen drev på för att bygga ut kärnkraften så att vi kan hantera framtidens energibehov med miljövänliga alternativ, något som Miljöpartiet aktivt kämpar emot. Men mobilitet är inte ett hot, människor ska inte straffas för att de behöver bilen för att få ihop vardagen.

Det gäller också den sociala utsatthet som har blivit allt vanligare i den svenska stadsbilden, nämligen tiggeriet. Det råder ingen tvekan om att det oftast rör sig om människor som lever i stor social utsatthet. Däremot är det ingen lösning, varken för den enskilde eller för samhället i stort, att fortsatt vara kvar i ett destruktivt mönster  vilket tiggeri är. När det dessutom kommit flera rapporter som visat på kopplingar mellan människohandel och organiseringen av tiggeriet råder det ingen tvekan från KDU sida att vi måste ta tag i tiggeriet.

Den fria rörligheten i EU ger dessutom ingen rätt att komma till andra EU-länder och vara beroende av vårt sociala skyddsnät. Sociala insatser i Sverige och att hjälpa de europeiska länder där flesta av dem som tigger kommer ifrån är självklart, men ett nationellt tiggeriförbud är också den enda sättet vi på riktigt kan sätta stopp för den organiserade brottslighet som ofta ligger bakom och förhindra människor att leva i ett destruktivt mönster som tiggeri är. Att tillåta tiggeri kommer inte att hjälpa dessa utsatta människor, snarare tvärtom.

KDU kommer alltid att stå upp för utsatta människor, men också för ordning och reda. Det är därför KDU vill införa ett asylkvotflyktingsystem för att hjälpa de som har allra störst behov. Och det är därför vi vill ha ett nationellt tiggeriförbud.

Martin Hallander, förbundsordförande KDU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev