onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Södertälje inför landets tuffaste brottskontroll av anställda – ”Vi behöver gå längre än andra”

Publicerad: 23 maj 2022, 12:19

”Om det handlar om allvarliga uppgifter som har relevans i arbetet kan uppsägning naturligtvis bli aktuellt”, säger kommunalrådet Elof Hansjons (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alla 7 000 anställda i Södertälje kommun ska brottskontrolleras från och med nu. Ingen annan kommun har så tuffa kontroller. ”Vi tar ett nytt steg för att stoppa den organiserade brottsligheten”, säger kommunalrådet Elof Hansjons (S).

Ämnen i artikeln:

BrottsförebyggandeSenaste nyttVälfärdsbrottIntegritet

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


I politisk enighet har Södertälje kommun upphandlat ett nytt system för fördjupad bakgrundskontroll av sin egen personal. Det kan handlar om domar i brottmål, häktningsframställningar, strafförelägganden, kontaktförbud med mera.

Kommunen ska samarbeta med en extern aktör som via en databas samlar in brottsrelaterade offentliga dokument från domstolar och andra myndigheter. 

Den utvidgade kontrollen gäller fyra avgränsade brottstyper enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet där kommunledningen presenterar satsningen:

Sexual­brott, narkotika­brott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet.

– Det finns ett behov av att öka den systematiska bakgrundskontrollen för att på ett mer utvecklat sätt fånga upp vad som finns i de offentliga registren. Vi tar nu ett nytt steg för att stoppa den organiserade brottsligheten. Och för att invånarna ska kunna lita på oss som kommunal organisation, säger Elof Hansjons, ordförande i personalutskottet, till Dagens Samhälle.

Bakgrunden är bland annat grovt organiserad brottslighet i hemtjänsten i Södertälje, systematiskt fusk med försörjningsstöd och att en person på bygglovsenheten sades upp på grund av misstankar om mutbrott.

Vad blir skillnaden mot i dag?

– En ökad systematik, större omfattning och mycket noggrannare kontroll av uppgifterna i offentliga register.

Alla 7 000 anställda i kommunen ska omfattas av kontrollen oavsett verksamhet, plus de hundratals nya personer som nyrekryteras varje år.

Vad händer om ni upptäcker komprometterande information om en anställd?

– Då tas det vidare i organisationen till närmaste chef. Där får det ske en bedömning om informationen är relevant för tjänsten eller inte. Om det handlar om allvarliga uppgifter som har relevans i arbetet kan uppsägning naturligtvis bli aktuellt.

Den utökade kontrollen spårar redan begången brottslighet. Men det stoppar väl inte pågående eller ny brottslighet?

– Nej det är klart. Det här är inte hela lösningen för att bekämpa brottslighet och korruption. Det måste kompletteras med sedvanlig referenstagning och aktivt ledarskap.

Kommunledningen skriver i Svenska Dagbladet att Södertälje nu inför ”de mest omfattande bakgrundskontrollerna bland svenska kommuner”.

Hur vet ni att Södertälje är tuffast?

– Vi har undersökt hur andra kommuner gör. Och vi har insett att vi behöver jobba på ett annat sätt. Vi behöver gå längre än vad andra gör.

Kommer er kommun bli en förebild när det gäller hårda kontroller av de egna anställda?

– Om vi blir förebild beror på hur väl vi lyckas, säger Elof Hansjons.

Upphandlingen av det nya systemet blev klar i förra veckan och kontrollerna av de anställda införs nu successivt.

LÄS MER: LOV ifrågasätts efter hemtjänstfusket – ”Öppnar uppenbarligen för kriminalitet” 

LÄS ÄVEN: Så lurar hemtjänstföretag kommunerna på pengar 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev