måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Slutdatum för krislägesavtal uppskjutet

Publicerad: 1 juni 2021, 08:05

Det tar tid att komma överens om ett nytt krislägesavtal. Förhandlingschef Annelie Söderberg på Vårdförbundet är en av förhandlarna.

Foto: Ulf Huett

Fack och arbetsgivare har inte kunnat komma överens på utsatt tid. Möjligheten att säga upp krislägesavtalet, som omfattar 1,2 miljoner anställda i kommuner och regioner, förskjuts därför.

Ämnen i artikeln:

SKRVårdförbundetKrisberedskapCoronakrisen

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


”Vi ser att vi helt enkelt behöver mer tid för att förhandla om avtalet och skjuter därför fram beskedet en vecka. Det finns fortfarande utestående frågor som vi behöver se om de går att lösa”, skriver Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg i ett sms till Dagens Samhälle.

– Det gäller att hitta en balans mellan skydd och ersättningar för medarbetarna och arbetsgivarnas möjligheter att hantera långvariga kriser. Vi är inte riktigt i mål och väljer därför att fortsätta förhandlingarna, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i ett pressmeddelande.

Sista dag för att säga upp krislägesavtalet var på måndagen, den 31 maj.

LÄS MER: Arbetsveckor på 60-70 timmar - nu förhandlas krislägesavtalet om.

Parterna hade så sent som för en vecka sedan stora förhoppningar om att kunna enas om ett justerat krislägesavtal tills dess. Men så blev det alltså inte.

Parterna är nu överens om att skjuta fram slutdatumet för förhandlingarna om ändringar i krislägesavtalet till den 9 juni.

Fack och arbetsgivare är ense om att avtalet har varit oumbärligt för att klara bemanningen i covidvården, men har också en samsyn om att det inte är hållbart för en så utdragen kris som den här pandemin.

Togs fram efter skogsbränder

* Avtalet togs fram efter skogsbränderna 2018 och har använts för första gången under pandemin. Hittills har det aktiverats i tio regioner.

* Krislägesavtalet ger möjlighet att beordra de anställda att jobba längre veckoarbetstid. Som kompensation får de högre lön.

* Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona står bakom avtalet, liksom samtliga fack i kommunsektorn.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev