lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Sluta utarma småorter på statliga verk

Nedläggning av statliga verk rimmar dåligt med en levande landsbygd. Under tio års tid har det ena statliga verket efter det andra lagts ner i småorter. Fyrbodals fjorton kommuner har tagit smäll efter smäll. Nu sätts förhoppningarna till civilminister Ardalan Shekarabis löfte om att staten ska ta ett större samlat ansvar för sin lokala närvaro.

Publicerad: 25 juni 2015, 09:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Håller Ardalan Shekarabis löftet om att staten ska ta ett större samlat ansvar för sin lokala närvaro?

Foto: Maja Suslin, TT


Ämnen i artikeln:

ArbeteSysselsättningArbetslöshetGlesbygdMigrationsverketMyndigheterEtt delat land

I Fyrbodal, liksom i andra delar av landet, pågår en omfattande omställning av näringslivet. De gamla strukturerna, såsom större industrier, rivs ner och lämnar plats för nya näringar. Omställningar i samhället tar såväl tid som resurser och på landsbygden kämpar man för att stå på benen och anpassa sig till de nya förutsättningarna.

I retoriken från både tidigare och nuvarande regering heter det att hela landet ska leva och i landsbygdsorterna vågar man emellanåt sätta sin tilltro till dessa uttalanden om att Sveriges demokrati bygger på att alla delar av landet hänger ihop. Men när retoriken ska omsättas i handling lämnas de mindre kommunerna på landsbygden i sticket. I stället för åtgärder som ger förutsättningar för lokala politiker och andra verksamheter att bygga upp ett gott liv för sina invånare tas beslut som riskerar att golva dessa småsamhällen.

Dessa nedläggningar har drabbat Fyrbodal sedan 2010:

■ Orust – Lantmäteriet
■ Lysekil – Skatteverket
■ Munkedal – Migrationsverket
■ Tanum – Jordbruksverket
■ Trollhättan – Migrationsverket
■ Vänersborg – Skatteverket
■ Åmål - Skatteverket

Kraven på effektivisering handlar ofta om ekonomi och var kan vi hitta lägre lokal- och lönekostnader än på mindre orter? Inte i den överhettade storstaden i alla fall. I vissa fall hävdar de statliga myndigheterna att bristen på kvalificerad arbetskraft är orsaken till centralisering. Det är ett resonemang som innebär en ond cirkel för våra mindre orter. När statligt verk läggs ner försvinner intressanta arbeten och det blir allt svårare att locka hem de välutbildade ungdomar som vi uppmuntrat att utbilda sig på annan ort.

De små kommunerna tar på det sättet emot käftsmäll efter käftsmäll.

Det argumenteras för att en välfungerande IT-struktur kan fungera som ersättning för den lokala kontakten. Det verkar dock som att regeringens politiker tänker sig att fiber och internettjänster bara fungerar åt ena hållet. Borde det inte i stället vara så att de som sitter på de bästa bredbandsuppkopplingarna även är de som är bäst lämpade att använda myndigheternas e-tjänster?

I Stockholmsområdet finns kommuner där upptill 96 procent av befolkningen har tillgång till bredband med minst 100 Mbit/s under gynnsamma omständigheter. I Fyrbodal är det ingen av kommunerna som når upp till mer än 54 procent.

När nedläggning av Lantmäteriets kontor nu annonseras, så undrar vi var samsynen i regeringskansliet finns? Å ena sidan argumenterar regeringen för landsbygdens möjlighet att leva och utvecklas och att det ytterst handlar om demokrati.

Å andra sidan är effektivisering av statliga verk och nedläggning av lokala kontor en prioriterad fråga. Kopplingen att nedläggning av dessa kontor underminerar landsbygden och än mer centraliserar Sverige verkar man oförmögen att göra.

Planer på centralisering finns även för Skatteverket i Åmål och Arbetsförmedlingen i Bengtsfors. Arbetsförmedlingen menar att en timme med kollektivtrafik är riktlinjen för en arbetssökande till sin handläggare, vilket inte är möjligt för de som exempelvis bor i Torrskog eller Nössemark.

När nu Statskontoret av regeringen fått i uppdrag att kartlägga den statliga närvaron och undersöka de samlade effekterna av enskilda myndigheters beslut så förutsätter Fyrbodals fjorton kommuner att de kvarvarande statliga verken i våra småkommuner får fortleva.

Vi förutsätter också att inga nya beslut om nedläggningar tas innan utredningen är klar. Skatteverket i Åmål och Arbetsförmedlingen i Bengtsfors måste få vara kvar tills vidare.

Med en helhetssyn kan hela Sverige leva och de mindre orterna få kraft att resa sig igen.

FOTNOT. Fyrbodals kommunalförbund består av följande kommuner i samverkan: Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Martin Carling, (C) ordförande i Fyrbodals kommunalförbund

Lasse Lindén, förbundsdirektör i Fyrbodals kommunalförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev