torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Slut på ryggdunkandet, kulturmän!

Kulturen är i stort behov av en rosa period, skriver Feministiskt initiativ som menar att tiden när kulturmännen kunde härja fritt och dunka varandras ryggar i slutna rum är förbi. Fi avsätter nu fem miljoner till kvinnohistoriskt museum i Stockholm.

Publicerad: 24 april 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ett kvinnohistoriskt musem behöver personer som du, Sara Danius, skriver Fi. Foto: Valery Voennyy/Colourbox


Ämnen i artikeln:

KulturFeminismJämlikhetJämställdhetKulturpolitik

Den enorma uppslutningen i protesterna mot sexismen inom Svenska akademin är historisk. Det är en kraftig reaktion mot det som pågått inom kulturbranschen och i samhället i stort under århundraden. En reaktion mot att kvinnor konsekvent uteslutits från kulturmaktens rum, försvunnit ur historiebeskrivningen och haft så mycket svårare att ägna sig åt konst och skrivande. En protest mot mäns kränkningar och övergrepp som inte får några konsekvenser.

Tiden när kulturmännen kunde härja fritt och dunka varandras ryggar i slutna rum är förbi. Välkommen till samtiden säger vi. Här har Feministiskt Initiativ redan tagit plats i den styrande majoriteten i Stockholm och det är bara början.

Sedan vi kom till makten i Stockholm har vi kämpat för att kvinnor ska få större del av resurserna och att kvinnor ska få ett eget kvinnohistoriskt museum. Det blir nu verklighet. Den rödgrönrosa majoriteten har avsatt 5 miljoner i budgeten för 2018 för uppstarten av ett kvinnohistoriskt museum i Stockholm. Allt för länge har kvinnor försvunnit ur historiebeskrivningen och kvinnors skapande osynliggjorts. Nu vänder vi utvecklingen. Här finns det utrymme personer som du, Sara Danius, att vara med och bygga en ny institution med kulturkvinnor i fokus!

Vi har också vänt utvecklingen när det gäller tilldelningen av resurser. En av de första sakerna vi gjorde i Stockholm var att se till att Stockholm stad räknade på hur kommunens pengar fördelas mellan kvinnor och män, pojkar och flickor. Resultatet var inte förvånande. Kvinnor och flickor får inte lika del av våra gemensamma skattemedel. Nu är det obligatoriskt inom Stockholm stad att all mätbar statistik ska vara uppdelat på kön. Det är också obligatoriskt att genomföra en jämställdhetsanalys vid alla beslut.

#Metoo och skandalerna inom Svenska akademien visar att kulturen är i ett stort behov av förnyelse. Vi måste städa bort det unkna och skapa en rosa period, där kvinnor och kvinnors skapande får ta plats på lika villkor.

Kulturen är i stort behov av en rosa period. I dagarna auktionerar vi ut Gudrun Schyman teckningar på Stockholms Auktionsverk för att samla pengar till vår valfond och lyfta våra nya förslag för Stockholm kulturliv.

Fi Stockholm vill sätta kulturen i centrum för stockholmspolitiken. Kulturen är blodomloppet i samhället. Den visar vårt arv, vår samtid och vår framtid. Därför vill vi se en kraftig ökning av kulturbudgeten i Stockholm stad. Vi föreslår också följande:

■ Fi Stockholm vill stoppa sexuella trakasserier och diskriminering inom kulturbranschen. Ett helhetsgrepp måste tas kring kulturarbetares villkor. Osäkra ekonomiska förhållanden och otrygga arbetsvillkor är en del av förklaringen till varför diskriminering och sexuella övergrepp är så pass vanligt förekommande inom just kulturområdet.
■ Fi Stockholm vill införa en garanti för kulturens plats i byggnadsprocessen och genomföra en stor satsning på ateljéstöd. Stockholm måste behålla konstnärerna i staden och låta yrkesverksamma ha bra förutsättningar för att bedriva sitt arbete. När staden bygger nya bostadsområden måste konsten och kultur ha en given plats och hyrorna måste anpassas efter konstens ekonomiska verklighet.
■ Fi Stockholm vill garantera att alla barn i Stockholm har tillgång till konst och skapande. Vi vill öka resurser till Kulturskolan och El Sistema för att dessa verksamheter ska kunna nå ännu fler barn än idag och vi vill göra det enklare för barn att ta del av kulturskolan direkt efter skoltid. Det ska inte hänga på föräldrar som skjutsar eller storleken på deras plånbok om barn kan ta del av kultur.

Efter hashtags, aktioner och manifestationer är det dags för reell politisk förändring. Den skapar vi genom att själva ta plats i maktens rum.

Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev