Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Slopad arbetsgivaravgift skapar 45 000 nya jobb

Sverige behöver fler jobb som inte kräver lång formell utbildning som ett första steg in på arbetsmarknaden. För att åstadkomma detta har Centerpartiet i dag föreslagit att helt slopa arbetsgivaravgiften under två år för den som anställs utan tidigare erfarenhet.

Publicerad: 4 juli 2016, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den sammanpressade lönestrukturen innebär att det i princip inte blir någon ekonomisk skillnad på att anställa en person med dokumenterad erfarenhet och någon som aldrig tidigare haft ett arbete


Ämnen i artikeln:

ArbeteArbetsgivareJobb

Sverige behöver fler jobb som inte kräver lång formell utbildning som ett första steg in på arbetsmarknaden. För att åstadkomma detta har Centerpartiet i dag föreslagit att helt slopa arbetsgivaravgiften under två år för den som anställs utan tidigare erfarenhet.

Bara under förra året kom över 150 000 nya människor till Sverige och sökte asyl. Under hösten 2015 var det svenska mottagningssystemet under stor press och migrationsfrågan utlöste en febril politisk aktivitet.  I dag, efter bland annat en blocköverskridande överenskommelse, så är situationen annorlunda och belastningen på de system som arbetar med mottagandet av asylsökande har dämpats kraftigt.

Tyvärr har regeringen valt att blunda för det som sker efter det initiala mottagandet, nämligen etableringen i samhället och integrationen.

Det är ett ansvar som till absolut största del kommer att landa i kommunernas knän och här finns extremt tydliga knutar som måste trasslas upp om man vill undvika utanförskap. Det här kan bli den tillgång som vi behöver för att klara kompetensförsörjningen inom företag och kommuner och landsting framöver. Men då krävs ett bättre integrationsarbete.

Jobben är i särklass det viktigaste för att motverka utanförskap, bidragsberoende och eskalerande kostnader för kommuner som tagit stort ansvar för flyktingmottagandet. Då måste det finnas dörrar in på arbetsmarknaden även för den som har brister i sin utbildning.

Den svenska arbetsmarknaden har sedan lång tid tillbaka höga trösklar till jobb i form av höga ingångslöner, höga arbetsgivaravgifter och ett anställningsskydd som innebär att en anställning är ett väldigt långtgående och riskabelt åtagande för arbetsgivaren.

Samtidigt har teknikutvecklingen gjort att ”mellankvalificerade” ersatts av robotar och datorer och därför tävlar om jobb som inte kräver lång formell utbildning. Kort sagt: konkurrensen om de ”enkla jobben” har hårdnat.

Det är inte en speciellt gynnsam situation sett till att Sverige är ett av de länder inom OECD som har minst antal enkla jobb i förhållande till totalt antal sysselsatta. En konsekvens av det blir att det går väldigt många sökande på varje enkelt arbete och att den som är ung eller oerfaren har oerhört svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Den sammanpressade lönestrukturen innebär också att det för arbetsgivaren i princip inte blir någon ekonomisk skillnad på att anställa en person med dokumenterad erfarenhet och någon som aldrig tidigare haft ett arbete. Det cementerar människor i arbetslöshet och utanförskap, vilket orsakar problem och kostnader som framförallt landar hos kommunerna.

Därför måste regeringen ta ansvar för att skapa förutsättningar för fler jobb som inte kräver lång formell utbildning som ett första steg in på arbetsmarknaden. Enligt en ny rapport från analysföretaget WSP så finns det en stor outnyttjad potential i sänka kostnaderna för att anställa oerfarna.

Exempelvis bedömer man att en helt slopad arbetsgivaravgift har potentialen att skapa 35 000 till 80 000 nya lågkvalificerade arbetstillfällen. Samtidigt bedömer WSP att det finns en teoretisk möjlighet att ytterligare nya enkla jobb tillkommer i sektorer som i dag inte alls har några lågkvalificerade arbeten.

Därför har Centerpartiet i dag föreslagit att helt slopa arbetsgivaravgiften under två år för den som anställs utan tidigare erfarenhet. Vi föreslår även att hela arbetsgivaravgiften tas bort för personer under 18 års ålder.

Förslagen avser de första 16 000 kronor av månadslönen och därför koncentreras sänkningen till de grupper som behöver den allra mest.

Vi bedömer att det skulle ge omkring 45 000 nya jobb och öppna många nya dörrar till jobb som unga, oerfarna eller personer med begränsad utbildning eller språkkunskap skulle kunna ta del av.

Det skulle ge kommunerna avsevärt bättre förutsättningar för framtiden.

Mari-Louise Wernersson, ordförande kommunala sektionen, (C)

Carola Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande (C) Sala

Aphram Melki, kommunalråd (C) Järfälla kommun

Per Schöldberg, kommunalråd (C) Växjö

Ewa-May Karlsson, gruppledare (C), Västerbottens läns landsting

Lena Reyier, gruppledare (C) landstinget Dalarna

Sofia Nilsson, vice kso (C) Östra Göinge

Tobias Bernhardsson, oppositionsråd (C) Färgelanda

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbeteArbetsgivareJobb

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev