Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Skyttedal: Primärval vägen framåt för KD

Kristdemokraterna måste leverera svar på de frågor som är viktiga i väljarnas ögon, och bli den borgerliga rösten i svensk politik. Vi vill se öppenhet och förordar därför en primärvalsprocess där både medlemmar och distrikt tillåts delta när Göran Hägglunds efterträdare nu ska utses.

Publicerad: 29 januari 2015, 15:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ungdomsförbundets Sara Skyttedal tackar Göran Hägglund efter hans elva år vid KD:s roder.

Foto: Marc Femenia/TT


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaKristdemokraternaKristdemokraterna

Göran Hägglund har meddelat att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna. Mycket har hänt inom partiet under hans 11 år vid rodret, men mycket återstår också att göra. Den utveckling som nu pågår måste dock fortsätta om Kristdemokraterna åter ska uppfattas som ett relevant parti. Vi måste leverera svar på de frågor som är viktiga i väljarnas ögon. En stor uppgift ligger framför oss.

Den politiska debatten i Sverige lider av stora problem. Det är trångt i mitten. Socialdemokrater och moderater tävlar i att kopiera varandras förslag. Under hösten har den politiska debatten dominerats av budgetomröstningen i riksdagen av förklarliga skäl. Men frågan om huruvida nästa budgetproposition kommer att röstas igenom kan inte utgöra den bortre horisonten för det politiska samtalet. Den värderingsgrundade långsiktiga diskussionen om samhällets utveckling måste komma igång. Här kan Kristdemokraterna komma att spela en avgörande roll. Vi ska vara ett tydligt värderingsbaserat parti som driver på för fler borgerliga reformer.

Under de senaste åren har Kristdemokraterna fokuserat på barn och ungas uppväxtvillkor där familjepolitiken var ett centralt tema. Detta är mycket viktiga framtidsfrågor som förtjänar stor uppmärksamhet. Men det räcker inte med att Kristdemokraterna är familjens röst, vi måste också bli den borgerliga rösten i svensk politik. Bara så kan vi öka och få det väljarstöd som partiet förtjänar.

På Göran Hägglunds initiativ har en viktig förnyelse av Kristdemokraterna påbörjats och vi unga kristdemokrater hoppas se en fortsättning på den nya politiska tydlighet som den senaste tiden präglat partiet. Göran Hägglund har tagit nya grepp om migrations- och integrationsfrågorna och kommit med nya konkreta förslag på området, något vi i KDU tidigare efterlyst. Men detta är inte det enda område där Kristdemokraterna måste vässa sin politik. Ett stärkt försvar, en tydlig rättspolitik och en skola med ordning och reda är också exempel på viktiga politikområden som måste utvecklas.

Att den politiska utvecklingen fortsätter åt rätt håll är vikigt, men minst lika viktigt är att ledarskapet har förmåga att kommunicera kristdemokratisk politik på ett tydligt sätt. I detta spelar givetvis partiledaren en viktig roll. Nu börjar en intern process att leta efter ett nytt ledarskap med uppgift att fortsatt utveckla partiet

Göran Hägglund föreslår att det arrangeras ett extra riksting under våren för att välja en ny företrädare. KDU vill inför detta se en öppen process där flera kandidater nomineras. Tidigare har Centerpartiet visat hur en sådan process kan gå till på ett bra sätt. Detta är mångt och mycket motsatsen till hur man brukar gå till väga i Socialdemokraterna där en central valberedning i princip har all makt.

KDU vill se öppenhet och förordar i stället en primärvalsprocess där både medlemmar och distrikt tillåts delta. Det finns många skickliga företrädare från vårt parti, vem som blir vår nästa partiledare bör avgöras i efter en öppen och omfattande process utan antagonism.

Till sist vill jag tacka Göran Hägglund för allt det arbete han lagt ner som partiledare och även som socialminister. Hans insatser har gjort skillnad och Kristdemokraterna ska fortsätta att göra skillnad i svensk politik.

Sara Skyttedal, förbundsordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News