tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Skyddsstopp hävs – tåg kan köras utan tågvärdar

Publicerad: 27 april 2023, 07:34

Skyddsombudsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen i Stockholm hävs, uppger Arbetsmiljöverket. Det finns inte tillräckliga skäl för att förbjuda ensamarbete, enligt myndigheten.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketMTRKollektivtrafikTågtrafikArbetsmiljöStockholm

Enligt Arbetsmiljöverket har även arbetsgivaren i nuläget vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen.

Det innebär att arbetet att köra pendeltågen utan tågvärdar kan återupptas igen, enligt myndigheten.

Det är MTR som har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få stoppet prövat.

– Vi är glada över att Arbetsmiljöverket delar vår bedömning om att skyddsstoppet inte var befogat och vi känner oss trygga med den lösning som vi har arbetat med under nästan två års tid, säger Erik Söderberg, som är presschef på MTR.

Nu kommer MTR att återgå till den ursprungliga planen som har gällt sedan första mars, alltså att hälften av pendeltågen ska gå utan tågvärd.

Skyddsstoppet, som har lagts av facken ST Pendeln och Seko, har gällt sedan i måndags. Det är ungefär hälften av pendeltågen som berörs av stoppet. Sedan dess har MTR bemannat ungefär hälften av tågen med tågvärdar eller motsvarande personal.

– Extrapersonalen som har gått på nu kommer att arbeta klart sitt pass. Så det kommer att gälla från och med att passet är slut för extrapersonalen, så i princip från och med i morgon, säger Erik Söderberg.

LÄS MER: Miljontals kronor i böter efter pendelstågskaos – ”Förtroendekris”

Facket motiverar skyddsstoppet med att antalet incidenter ökat sedan operatören MTR införde ensambemanning på vartannat pendeltåg. ST kräver att alla tåg förutom lokförare ska ha en tågvärd ombord.

– Jag är chockad, säger Roger Delin, ordförande för ST:s klubb på MTR Pendeltågen om att skyddsstoppet nu har hävts.

– Jag har största respekt för Arbetsmiljöverket, men jag anser att de har gjort en felaktig bedömning här. När vår personal fortfarande säger att de är otrygga och mår dåligt av att köra ensamma får vi kontakta av med mer fakta. Roger Delin.

Under torsdagen har fackets styrelse suttit i ett möte för att avgöra hur man ska gå vidare efter Arbetsmiljöverkets beslut.

Samtidigt stämmer Tågföretagen och Almega ytterligare 37 lokförare som deltog i den tre dagar långa vilda, olovliga strejken i förra veckan, rapporterar Arbetsvärlden.

De krävs, precis som sina 73 kollegor som stämdes i förra veckan, på 6 000 kronor vardera, enligt tidningen.

TT

LÄS MER: Skyddsombud stoppar ensamarbete för lokförare

LÄS MER: MTR stämmer strejkande lokförare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev