lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Skrev på Facebook – förlorade sitt chefsjobb

Publicerad: 29 april 2021, 08:54

”När det gäller religiösa regelverk och påbud som vill styra kvinnor är min stubin kort”, säger Dan Johannesson, som efter ett sarkastiskt Fb-inlägg om samvetsfrihet för barnmorskor insåg att ledningens förtroende för honom var förbrukat.

Foto: Pierre Eklund

Den 27 april var det exakt sex år sedan överläkaren Dan Johannessons liv förändrades på grund av ett inlägg han skrev på sin privata Facebooksida.

Ämnen i artikeln:

Sociala medierInternetOffentlig sektor

PE


Som verksamhetschef för ortopedkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar 2015 följde Dan Johannesson den då rådande debatten om samvetsfrihet, där röster höjdes för att barnmorskor skulle tillåtas vägra att utföra aborter. 

– Det väckte starka känslor inom mig. Som läkare med 30 års klinisk erfarenhet har jag engagerat mig i många frågor genom åren, bland annat kvinnors rättigheter. Tillgången till fri abort, enligt de regelverk som Sverige har, är av största vikt för kvinnors frihet och hälsa.

– Som humanist och hängiven ateist brinner jag för rättvisa och är inte rädd för att säga vad jag tycker. När det gäller religiösa regelverk och påbud som vill styra kvinnor är min stubin kort, säger han.

Dan Johannesson använder Facebook dagligen för att ventilera sina åsikter kring olika samhällsfrågor. För även om han fortfarande har en hög position i Region Kalmar län ser han det som en rättighet att kunna rikta kritik mot politiker och sin sjukvårdshuvudman.

– I mitt jobb som chef följde jag alltid politiska beslut till punkt och pricka, det är förutsättningarna som verksamhetschef. Men upplever jag att något är fel eller ogenomtänkt anser jag att jag har rätt att tala om det. 

LÄS MER: Sociala medier: Olika gränser för tjänstemän på nätet. 

– Har vi i vården åsikter om vår arbetsgivare som inte tas på allvar den traditionella vägen tycker jag att vi har rätt att säga det på annat sätt. I dag är det enklare att skriva det på sociala medier än att kontakta en tidning.

Provocerad av debatten om samvetsfrihet valde han, den där vårdagen 2015, att skriva flera sarkastiska inlägg på Facebook för att förtydliga hur absurd frågan var i hans ögon. I ett inlägg, där han riktade kritik mot politiker som tog hänsyn till religion i sin politik, fastslog Dan Johannesson att han tänkte sluta vårda kristna. 

Kommentarsfältet fylldes snabbt av kritik, medier hörde av sig och han mottog telefonhot från troende. Regionens ledning sattes under press att agera. 

– Allt gick så snabbt. Även om det var uppenbart att jag inte menade allvar med att sluta vårda kristna insåg jag att ledningens förtroende för mig var förbrukat. Det yttre politiska trycket på regionledningen var stort, berättar han. 

– Läkarförbundets jurister försäkrade mig att mitt jobb som läkare inte var i fara, men som chef är man inte lika säker. Jag ville inte riskera att gå in i en rättsprocess där jag även blev av med mitt jobb som ortopedkirurg, så jag lämnade mitt chefsjobb frivilligt efter överläggningar med min sjukhuschef.

Så här i efterhand, med en del reflektion i bagaget, ångrar du vad du skrev?
– Både ja och nej. Ja, för att jag och mina medarbetare hade byggt upp en ortopedklinik som låg i framkant i Sverige gällande patientsäkerhet, kvalitet och tillgänglighet. Nej, för att jag vill kunna säga vad jag tycker och för att jag några månader senare blev erbjuden ett, som jag ser det i dag, mycket bättre jobb. Förutom ortoped är jag de kliniska verksamheternas ansvarige för regionens digitala vårdsystem, vilket är sjukvårdens framtid.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev