Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Skolor utan flamskydd kan leda till katastrof

En ny plan för ett giftfritt Stockholm låter vid första anblicken som en god idé. Men den har en allvarlig brist. Allvarligast är att planen skulle kunna få katastrofala effekter när det gäller brandsäkerheten i skolorna.

Publicerad: 4 juni 2014, 10:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöFörskola

Stockholms Stad har formulerat visionen Giftfritt Stockholm 2030 och låtit åtgärdsplanen Stockholm Stads Kemikalieplan 2014-2019 gå på remiss. Det är ett mycket lovvärt initiativ som förtjänar beröm men det finns ett par aspekter som behöver ytterligare en del tankearbete. Allvarligast är att planen skulle kunna få katastrofala effekter när det gäller brandsäkerheten i skolorna.

Det ena problemet är att enbart en kategori miljö- och hälsofarliga flamskydd, de bromerade, pekas ut. Det skulle göra det fritt fram att använda till exempel andra halogenerade flamskydd som är minst lika giftiga, och innebära att man inte alls flyttat fram positionerna. Utan enbart bytt ett giftigt ämne mot ett annat.

Det andra problemet är en paradox. När dessa farliga flamskydd ska undvikas kan skolorna uppfatta det som att det bästa är att handla upp madrasser, möbler och byggmaterial helt utan flamskydd, något som man bland annat kunde läsa om i tidningen Metro.  En brand i till exempel en förskola som tidigare kunnat hanteras på ett säkert sätt skulle i stället kunna rasa bortom all kontroll med risk för stora förluster i både människoliv och materiel.

Flamskydden kom till av en anledning; de bromsar en utvecklande brand och ger möjlighet att evakuera människor och räddningstjänsten en möjlighet att hinna släcka elden. Med alla brandfarliga materiel i dagens fastigheter kan en mindre brand utvecklas till ett inferno på några minuter*. Men med flamskydd får elden mycket svårare att få fäste, vilket till exempel gör det möjligt att hinna evakuera barnen från skolan på ett kontrollerat och säkert sätt.

Det finns i dag leverantörer av giftfria flamskydd som skyddar textilier och andra material minst lika bra som de mycket giftiga och persistenta kemikalier som har använts fram tills i dag – med risk för oöverskådliga skador på kommande generationer. Men att i stället välja material helt utan flamskydd kan få katastrofala effekter och flyttar tillbaka brandsäkerheten till 1940-talet.

Därför måste planen specificera att enbart bevisat miljöriktiga flamskyddsmedel skall användas.

Fotnot: *Genomsnittlig tid för evakuering för ett hus på 1960-talet var cirka 17 minuter, i dagens fastigheter kan den vara så låg som 3-4 minuter.

Magnus Jörsmo, vd Deflamo

Giftfritt Stockholm

Planen för ett

giftfritt Stockholm 2030 

hittar du här.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöFörskola

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev