Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Skolan kan avgöra valet för många föräldrar

Sluta skrämmas och ge i stället väljarna besked om hur Sverige ska utvecklas och gå framåt genom satsningar på skolan. Sju av tio föräldrar ser skolan som den viktigaste frågan i valrörelsen, men många tvivlar på att politikerna delar den prioriteringen, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Publicerad: 22 februari 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolanLärare

Den politiska debatten har sannerligen bytt skepnad. Från att ha handlat om framtidens jobb och välfärd, skola och utveckling, övertrumfar nu politikerna varandra med utspel om brott och straff, migration och försvar.

Det är områden som i och för sig rymmer viktiga frågor, men i årets valrörelse tycks partierna vilja spela mer på väljarnas rädsla än att ge besked om hur Sverige ska utvecklas och gå framåt. Istället för att ingjuta framtidshopp målar många politiker upp en ganska tvivelaktig bild av hur Sverige var bättre förr.

För oss som jobbar med vår framtid, våra barn, är det märkligt hur fokus så snabbt verkar flytta från skolan till andra områden. Är skolan fortfarande viktig för politikerna?

Vi lärare ser varje dag hur oerhört betydelsefullt det är att stat och kommun prioriterar behoven i skolan. Just för att det är dagens elever som ska fixa framtidens samhälle, dess ekonomi och välfärd, dess kultur och vetenskap – ja allt!

Men det är inte bara vi lärare som noterar att politikerna verkar sätta skolfrågorna längre ner på dagordningen. En färsk enkätundersökning som Novus gjort åt Lärarförbundet visar att sju av tio föräldrar anser att skolan är en av de viktiga frågorna i den kommande valrörelsen, men bara fem av tio föräldrar tror att politikerna ser skolan som ett viktigt område.

Kanske har de rätt. Om inte, så är det hög tid för partierna att motbevisa föräldrarna. Och det saknas verkligen inte skolpolitiska utmaningar för politikerna att ta tag i. Den viktigaste är bristen på utbildade lärare.

Novus undersökning visar att hälften av föräldrarna upplever lärarbristen redan idag. Föräldrarna märker att deras barn inte får undervisning av behöriga lärare, att det är för stora klasser och brist på vikarier. Sju av tio föräldrar anser att det är mycket viktigt att barnen har utbildade lärare i skolan.

Strax före jul presenterade Skolverket en prognos som visar att dagens redan rekordstora brist på utbildade lärare fram till år 2035 kommer att växa ytterligare. Enligt prognosen kommer det då fattas cirka 79 000 behöriga lärare. Politikerna borde på allvar ställa sig frågan: Vem är det som ska undervisa våra barn och barnbarn under de närmaste decennierna?

När det råder skriande brist på utbildade lärare. När de lärare som finns får ägna mer tid till administration än att planera strukturerad och varierad undervisning. När lärarlönerna inte står sig konkurrenskraftigt och arbetsbelastningen leder till ohälsa. När likvärdigheten i skolan minskar. Har vi inte ett samhällsproblem då?

Att komma tillrätta med lärarbristen borde stå högst upp på varje politikers dagordning och vara en av de viktigaste frågorna i varje partiprogram. En väl fungerande skola är förutsättningen för att vårt demokratiska samhälle ska fungera, den lägger grunden för kompetensförsörjningen till arbetslivet och ger barn och unga möjlighet att uppfylla sina drömmar och skapa sig ett bra liv.

Effekten av det arbete som lärare med rätt förutsättningar utför i skolan idag är ofta livsavgörande för barn och ungas framtidschanser. Så det är dags för politikerna att byta skiva. Att säkra rätt förutsättningar för lärarkåren och se till att skolan är den viktigaste frågan i valrörelsen är lösningen på många samhällsproblem. Med mer tilltro till lärareffekten kan politiken utstråla mer framtidshopp igen.

Johanna Jaara Åstrand, Förbundsordförande Lärarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolanLärare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev