tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Skåne lär av dejtingappar – rustar arbetslösa för digitalt jobbsök

Publicerad: 18 juni 2021, 07:26

Verksamhetschef Jimmie Rönndahl i Landskrona leder projektet Digips, där sju skånska kommuner skapat en virtuell arbetsmarknadsenhet. I appen finns filmer, poddar och annat som arbetslösa kan ha nytta av.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Arbetslösa i Skåne kan ha kommunens arbetsmarknadsenhet i fickan. I en app ersätts traditionella informationsmöten av filmer som är tillgängliga dygnet runt. Målet är att den digitala kunskapen ska öka – inte minst hos personalen.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadArbetsmiljö

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.seSju kommuner i
nordvästra Skåne har skapat en gemensam virtuell arbetsmarknadsenhet som varit i gång några månader.

– Den digitala transformationen berör alla arbeten. Butiken som hyr ut video läggs ned och ersätts av Netflix, men även myndigheter och kommunala verksamheter påverkas, säger Jimmie Rönndahl, verksamhetschef på arbetsmarknadsavdelningen i Landskrona.

Han är projektledare för Digips, som samarbetet kring den virtuella arbetsmarknadsenheten kallas. Där deltar även Örkelljunga, Bjuv, Båstad, Klippan, Höganäs och Svalöv.

När Arbetsförmedlingen gav sig ut på sin ”förnyelseresa” och deklarerade att myndigheten skulle utveckla digitala tjänster började Jimmie Rönndahl fundera på vad det betyder för kommunala arbetsmarknadsenheter. 

– Vi blev först ängsliga och oroliga. Hur skulle detta påverka dem som deltar i vår verksamhet och hur skulle det påverka oss? Vi drog på oss en offerkofta, säger han.

De kommunala arbetsmarknadsenheterna tar emot de arbetslösa som har allra svårast att få ett jobb. De kan ha låg utbildning, tala knackig svenska eller ha personliga svårigheter eller funktionsnedsättningar. Ofta är de inte bekväma med digital teknik och kan sakna såväl egen dator som bank-id.

Men för den som söker jobb blir det allt viktigare att kunna hantera digitala verktyg, använda sociala medier eller göra anställningsintervjuer via videomöten.

– Vårt jobb är att rusta de arbetslösa så att de har rimliga chanser på den arbetsmarknad som nu ställs om. Så efter att ha rannsakat oss själva bestämde vi oss för att slänga offerkoftan och i stället positionera oss i den digitala omställningen, säger Jimmie Rönndahl.

Det gör arbetsmarknadsenheterna i de sju skånska kommunerna nu med hjälp av plattformen Skills Sverige, som finns i en app eller nås via dator. Där kan varje enskild arbetssökande skicka och ta emot meddelanden från handläggare, lägga upp kartläggningen av sina kompetenser och få pushnotiser när lämpliga jobb finns att söka. Det går att göra virtuella studiebesök på företag och schemalagda informationsmöten ersätts av filmer och poddar, som alltid är tillgängliga. 

– En cv-skola kan finnas i appen dygnet runt och inte bara i sal Öresund, torsdag klockan 16, förklarar Jimmie Rönndahl.

Ett syfte med det nya arbetssättet är att göra de arbetslösa ”digitalt självförsörjande”. Men även arbetsmarknadsenhetens personal behöver vässa sina kunskaper för att kunna arbeta mer digitalt.

– Ibland står vi faktiskt på samma trappsteg som våra deltagare, konstaterar Jimmie Rönndahl.

Personalen erbjuds nu utbildning i filmredigering, internetsäkerhet och annat som de inte tidigare behövt behärska. Vissa kommer att få spetskompetens, exempelvis i marknadsföring i sociala medier. 

– Vi måste ju kunna coacha individer kring det, säger Jimmie Rönndahl.

Ett annat syfte är att effektivisera arbetsmarknadsenheterna. I appen kan de långtidsarbetslösa själva fylla i sin bakgrund, sina intressen och kunskaper samt vad de skulle vilja jobba med. Uppgifterna kan sedan automatiskt generera en handlingsplan. 

– I dag skrivs deltagare ofta in i verksamheten av en socialsekreterare eller coach, som tar fram en handlingsplan. Individen kan vara ganska passiv. Vi vill testa om de blir mer engagerade när de bidrar aktivt, säger Jimmie Rönndahl.

Likt appar som registrerar träningsvanor kan Skills Sverige skicka ut hejarop när vissa mål har uppnåtts (cv:t är ifyllt eller e-utbildningen avklarad) och påminnelser om det som finns kvar att ta tag i. 

I utvecklingen av appen hämtar Jimmie Rönndahl gärna inspiration från andra branscher, som spelindustrin eller varför inte dejtingappar?

– De arbetar med matchning och det gör vi också. Vi ska matcha arbetskraft till arbetsgivare. Så vi ska försöka se runt hörn och lära av andras framgångsfaktorer. 

Från dataspelsvärlden kan arbetsmarknadscoacherna ha en hel del del att hämta. Där motiveras spelarna av belöningar och bekräftelse när de strävar mot att nå nya nivåer. Den pedagogiken kan kanske även få arbetssökande att ta steg efter steg på vägen mot ett jobb.

Jimmie Rönndahl tror att det som kallas ”gamification” också kan användas i validering av arbetslösas förmågor. För att nå framgång i dataspel krävs ofta samarbetsförmåga, uthållighet och att man följer givna instruktioner – det vill säga sådant som arbetsgivare värdesätter. 

– Att iaktta människor som spelar strategispel kanske kan ge input i bedömning av viktiga egenskaper.

Hittills har runt 70 arbetssökande fått introduktion i hur Skills Sverige kan användas. På sikt ska i princip alla långtidsarbetslösa i de samarbetande kommunerna bekanta sig med verktyget. 

– Ambitionen är att alla ska ha appen, men alla kommer inte att hantera hela sin process där utan kan behöva stöd och vägledning av vår personal, säger Jimmie Rönndahl. 

Appen fylls nu på med innehåll som produceras i de sju skånska kommunerna. Arbetsmarknadsenheten I Landskrona har en ny studio där de anställda spelar in poddar och webbinarier samtidigt som de lär sig hur det går till. 

Även andra förvaltningar i Landskrona kommun har fått upp ögonen för att det inte behöver vara så komplicerat att spela in informationsmöten eller internutbildningar och därmed göra dem mer tillgängliga. 

Jimmie Rönndahl och hans medarbetare söker numera flitigt efter instruktionsfilmer på Youtube.

– Vi är modiga, nyfikna och prövar oss fram. 

”Ta hjälp av Youtube”

Verksamhetschef Jimmie Rönndahls tips till arbetsgrupper som ska utveckla sin digitala kompetens:

 

Ge er ut på Youtube. Där finns instruktionsfilmer om det mesta. Till exempel om hur man gör instruktionsfilmer.
Köp in en extern webbkamera som kopplas till datorn. Då kan man använda två kameror och sedan klippa ihop en film. Det ser proffsigt ut.
Sök efter gratisprogram på nätet. Tips ges ofta i olika tutorials, handledningar som ligger på nätet.

Fundera över hur nyfikenhet och mod kan stimuleras på arbetsplatsen.

Sätt upp realistiska mål. Nöj er initialt med lite sämre produkter. Det är viktigt att ta sig över tröskeln och komma i gång innan man börjar tala om kvalitet och höjer kraven.
Nätverka! Tveka inte att ta kontakt med personer på Linkedin. De vill ofta bidra med sina kunskaper.
Sprid det ni själva åstadkommer. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev