fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Sex förslag om hur vi tar tillvara unga i arbetslivet

Alliansen vill tillsätta en kommitté som ska kika på förutsättningarna för att starta, driva och äga företag. Men regeringens kommitté är ett hån mot alla ungdomar som inget annat vill än att förverkliga sina idéer. Vi har istället sex konkreta förslag.

Publicerad: 5 maj 2014, 14:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UngdomsarbetslöshetTillväxtArbetsmarknad

Varje dag görs insatser för att etablera Sverige som föregångsland inom hållbar utveckling, innovation och teknik. Men regeringen vill gå en annan väg: mot det visionslösa samhället. Där finns en enda lösning ­­– att jobba hårdare. Låter det spännande? Knappast.

Som miljöpartist är innovation tätt sammankopplat med utvecklingen av det hållbara samhället. Där spelar entreprenören och ett progressivt företagsklimat en ovärderlig roll. Tänk om regeringen kunde ägna sig åt modeller som faktiskt tar tillvara på de ungas engagemang. Tänk om de hade haft förmågan att driva entreprenörskap som mer än en sidofråga. Kanske kunde då fler tillväxtbolag också startas av personer från storstädernas missgynnade förorter. Vi vet vilka utmaningar vi står inför; för samtidigt som Stockholm City förblir en innovationshubb ökar avståndet till andra platser. Ska vi möta det med stelbent politik från 50-talet?

Svensk samhällsdebatt präglas ännu av tankemönster som skapades under industrisamhället. Men arbetsmarknaden har förändrats snabbt och inställningen att unga ska bli ”anställningsbara” räcker inte. Företagande och entreprenörskap behöver uppmuntras och ses som en väg till utveckling och självförverkligande – inte sista utvägen!

I grunden handlar det om framtidstro. Varför stimulerar vi inte engagemanget redan i skolan? Entreprenörskap måste in i utbildningen. Pisa-undersökningen visar att undervisningen inte enbart brister när det gäller kärnämnen, utan även problemlösning och kreativitet. Starkare entreprenörsanda är ett sätt – bland flera andra – att motverka den negativa utvecklingen i skolan.

Men så möter vi dagens verklighet. Nu vill Alliansen tillsätta en kommitté som ska kika på förutsättningarna för att starta, driva och äga företag. Jag blir snurrig. En till utredning. Varför? Regeringens kommitté är ett hån mot alla ungdomar som inget annat vill än att förverkliga sina idéer.

Bättre förutsättningar för företagande och entreprenörskap är en nyckelfråga för att skapa nya jobb och stärka näringslivet och samhällsekonomin. Hela 98 procent av Sveriges företag är småföretag och de senaste tjugo åren har fyra av fem nya jobb skapats i företag med färre än 50 anställda. Småföretagen är viktiga för Sveriges välfärd och kan utvecklas till företag som genererar många nya arbetstillfällen.

Att inte lägga fram konkreta förslag utan istället begrava frågan är ju bara att skjuta fram reformer som vi vet kan förbättra för unga entreprenörer. För Miljöpartiet är det uppenbart att potentialen bland de unga måste tas tillvara på ett bättre sätt. Många är intresserade av socialt entreprenörskap och vill ta itu med samhällsutmaningar inom till exempel hälsa, miljö, teknik och kommunikation.

Med våra sex förslag får de chansen:

■ Inför CSN-liknande företagslån för unga under 26 år som startar eget.
■ Slopa egenavgifter under de två första åren för nystartade enmansföretag med ägare under 26 år.
■ Mer entreprenörskap och företagande i skolan genom Ung Företagsamhet till unga i gymnasiet.
■ Ge lämplig myndighet i uppdrag att fungera som samlande aktör för stöd till unga som vill starta företag.
■ Bidra med långsiktigt ekonomiskt stöd till aktörer som fokuserar på nyföretagande för ungdomar.
■ Skapa mer lättillgängligt starta eget-bidrag med sänkt åldersgräns samt ta bort kravet på arbetslöshet.

Esabelle Dingizian, riksdagsledamot (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev