Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Se värdet hos de ensamkommande barnen

Genom att skapa ett gott och brett bemötande av ensamkommande flyktingbarn får kommunerna, näringslivet och samhället mycket tillbaka, skriver Stockholms stads Advisory board för frågan om ensamkommande flyktingbarn.

Publicerad: 28 maj 2012, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På flera håll i Sverige har vi sett exempel på reaktioner grundade i okunskap mot att boenden för ensamkommande barn och unga etableras. Istället för att vara rädda och motsätta sig att dessa barn och unga kommer till en kommun, borde de som är motståndare istället se till att möta ungdomarna för att uppleva vilken kraft och tillgång de för med sig till närsamhället.

Ungdomarna är exempel på modiga världsmedborgare som har flytt i hopp om en bättre framtid. De har varit tvungna att lämna sitt hem och allt vad de växt upp med. Vissa kommer ensamma, andra till släktingar de inte känner. Ett barn eller ungdom som gått igenom den resan söker inte en klapp på axel. De vill lära, de vill bidra och de vill komma in i samhället.

Inom stadens Advisory Board för arbetet med ensamkommande flyktingbarn arbetar Stockholms stad tillsammans med näringslivet för att ge ungdomarna förutsättningar och att hjälpa dem att växa.

Redan från början får de hjälp och stöd med det svenska språket av det nu prisbelönade projektet Svenska coacher på nätet, som är ett projekt mellan Stockholms stad, Microsoft och lärarstudenter från KTH och Stockholms Universitet. Oavsett skolbakgrund lär de allra flesta sig språket imponerande snabbt.

Vi erbjuder aktiviteter så som mentorer, praktikplatser, sommarjobb, kurser i entreprenörskap och CV-träning med mera. Allt tack vara ett ideellt engagemang från dem som ser möjligheter hos ungdomarna. Arbetet ger resultat. Vi ser hur ungdomarna växer som människor på kort tid. De får en självkänsla och resultaten talar för sig själva. 2011 placerade sig några av dessa ungdomar på topplaceringar under SM i Ung drive där de tävlade med egna företagsidéer, stöttade av Ung omsorg. Sju av tio som Adecco hjälpte med intervju och CV-träning anser Adecco själva kunna anställa i sin personalpool. McDonalds erbjöd dem att söka ett sommarjobb. Flera av dem som sommarjobbade fick vidare timanställning vid sidan av skolan och några är i dag arbetsledare och restaurangchefer. Att säga att dessa ungdomar inte är en tillgång till vårt samhälle är fel.

Många av de unga vi mött beskriver en vilja att ge tillbaka till det samhälle som gett dem det goda stöd de behövde i början. De vill studera till viktiga samhällsbärare såsom sjuksköterskor, lärare och läkare med mera. Efter att ha arbetat med dessa ungdomar är vår kanske viktigaste lärdom denna: Att ge stöd och ett gott välkomnande leder till att kommunen, näringslivet och samhället i övrigt får så mycket mer tillbaka. Vårt budskap till den som i dag motsätter sig boenden för ensamkommande barn och unga är därför - tänk om och se värdet i de ambitiösa ungdomar som kommer till Sverige.

Anna König Jerlmyr, gruppledare (M) och oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Per-Erik Eriksson, Agaton Group

Helen Forsling, Adecco Student

Oscar Lundin, Ung Omsorg

Raymond Mankowitz, McDonalds

Crister Molander, Microsoft

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev