Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Så vill vi förbättra arbetsmiljön i vården

Vi i Stockholms läns landsting, och övriga Sverige, måste jobba mycket hårdare för att sjukvården ska bli en bättre och attraktivare arbetsplats. Därför kommer vi nu att genomföra ett batteri av åtgärder.

Publicerad: 28 april 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dålig löneutveckling, långa arbetspass och för lite tid för återhämtning är några av de saker sjuksköterskor klagar på.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöStockholm

I dag, fredag, är det Arbetsmiljödagen. Som personallandstingsråd för Stockholms läns landsting, en av Sveriges största arbetsgivare med 45 000 anställda, har jag fått flera allvarliga larm från våra medarbetare i sjukvården om arbetsmiljön. Jag har nu under våren besökt alla akutsjukhus och har träffat sjuksköterskor som vittnar om dålig löneutveckling, långa arbetspass och för lite tid för återhämtning. Efter detta kommer vi nu från landstingets sida genomföra ett batteri av åtgärder.

På ett av sjukhusen träffade jag en sjuksköterska som arbetat i över tjugo år. Hon beskrev en nästintill obefintlig löneutveckling, trots lång erfarenhet samt vidare- och specialistutbildning.

Många sjuksköterskor pratade också om att det lönar sig för lite att arbeta på obekväma tider, såsom på kvällar, nätter och helger. Samtidigt vill de se mer flexibla arbetstidsmodeller, med scheman som fungerar i medarbetarnas olika stadier i livet. En annan sak som sjuksköterskorna tog upp är att de får för lite tid för återhämtning: de får ta extrapass, de rings in på helgerna eller jobbar över som följd av bristen på kollegor.

På vissa akutsjukhus hade det gått så långt att sjuksköterskor valt att lämna akut- och slutenvården vilket skapar en pressad arbetssituation även för läkarna. Det är en ohållbar utveckling som måste vändas.

Efter många samtal med medarbetare, sjukhusledningar och även Läkarförbundet och Vårdförbundet är min bild tydlig: Vi i Stockholms läns landsting, och övriga Sverige, måste jobba mycket hårdare för att sjukvården ska bli en bättre och attraktivare arbetsplats.

De här delarna, i kombination med stängda vårdplatser och högt tryck på akutmottagningarna, bidrar till en tuff arbetsmiljö. De här problemen finns i hela landet. Därför krävs ett målmedvetet arbete från såväl landsting och regioner som den (S)-ledda regeringen.

Från Stockholms läns landstings sida kommer vi nu genomföra insatser på alla tre punkter:

1. Skapa bättre karriärvägar för sjuksköterskor och undersköterskor. Erfarenhet, vidare- och specialistutbildningar ska alltid följas av en god löneutveckling precis som det gör för läkarna.

2. Avlasta sjuksköterskor och läkare genom att rekrytera fler undersköterskor och medicinska sekreterare samt andra yrkeskategorier, som exempelvis farmaceuter, kuratorer och vårdnära administratörer.

3. En flexiblare arbetstidsmodell med tydliga incitament för sjuksköterskor och undersköterskor att arbeta även under obekväm arbetstid såsom kväll/natt/helg. Läkarna har ett jour- och beredskapsavtal, något liknande borde även sjuksköterskor ha.

Det här, i kombination med att löpande öppna upp stängda vårdplatser och en förstärkning av primärvården, tror jag är steg i rätt riktning.

Utöver detta måste regeringen säkerställa att hälso- och sjukvårdsutbildningarnas innehåll och kvalitet motsvarar landstingens och regionernas behov av kompetens. Trots att regeringen har utökat utbildningsplatserna räcker det inte. Läkare och sjuksköterskor möter i dag en stor arbetsmarknad även utanför sjukhusen. För att möta hela arbetsmarknadens behov behöver utbildningsplatserna kraftigt utökas. Här måste regeringen ta sitt ansvar.

Som det är nu riskerar vi att medarbetare slutar och att unga inte ser sjukvården som ett framtidsyrke. Nu måste vi tillsammans anstränga oss mer för att sjukvården ska bli en modern och attraktiv arbetsplats.

Peter Carpelan, personallandstingsråd (M) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev