Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Så motverkar vi svart städning

Den svarta städsektorns utbredning leder till att minst två miljarder kronor årligen undanhålls staten för beskattning. För branschen innebär det en osund konkurrens och seriösa företag slås ut.

Publicerad: 7 juni 2011, 06:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Politiker måste ställa krav på upphandlingar som värderar kvalitet och seriositet och inte ensidigt fokusera på lägsta pris, skriver Jonas Milton och Inger Jonasdotter från Almega.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

LOU

Inte sällan uppmärksammas företag och organisationer för att ha anlitat svart städkraft. I oktober 2009 avslöjade TV4 att papperslösa invandrare städade skolor i centrala Stockholm. Göteborgs-Posten rapporterade i höstas att NK och Åhléns sedan flera år städades av nyanlända flyktingar för 50 kr i timmen. Strax före årsskiftet berättade Abdulkhalek Mahmod i DN hur han tvingats sätta sin städ- och diskfirma i konkurs då konkurrensen från oseriösa företag blivit för hård. Idag är Abdulkhalek arbetslös med en skatteskuld på 70 000 kr och en anmärkning hos kronofogden. Svartjobb är tyvärr utbrett i vår bransch.

Städbranschen består av 6 000 företag som i fjol hade en omsättning på knappt 20 miljarder kronor. Hemstädning är en växande verksamhet men omsätter ännu endast en bråkdel av denna summa. Det vi talar om här är serviceentreprenader där kunden är ett företag, en organisation eller en offentlig verksamhet.

Den svarta städsektorns utbredning leder till att minst två miljarder kronor årligen undanhålls staten för beskattning. Det visar en nyligen genomförd kartläggning som Almega Serviceentreprenörerna låtit göra. Summan motsvarar cirka tio procent av branschens omsättning. Att uppskatta omfattningen av svart arbete är dock svårt och vår uppskattning är försiktig. Sannolikt är siffran betydligt högre.

För branschen innebär svartjobb en osund konkurrens som leder till att seriösa företag slås ut, vilket exemplet Abdulkhalek Mahmod visar. En stor del av omsättningen i branschen kommer från upphandlingar som nästan enbart avgörs av vem som kan erbjuda lägst pris. I detta sammanhang är det intressant att påpeka att städföretagens kostnader bestäms nästan helt av personalkostnaderna. När enbart de avtalsenliga lägsta lönekostnaderna och arbetsgivaravgifterna, cirka 170 kronor i timmen, ställs mot en svart lön som är mindre än en tredjedel av den summan blir det för många seriösa företag nästintill omöjligt att klara sig i konkurrensen. Konkursfrekvensen i branschen är också mer än dubbelt så hög som för näringslivet i stort.

För medarbetaren innebär ett svartjobb i bästa fall osäkra arbetsvillkor med dålig lön och i sämsta fall slavliknande arbetsförhållanden. Det är inte ovanligt med en timlön på under trettio kronor eller ännu lägre. Den svarta städbranschen bygger i stor utsträckning på ett cyniskt utnyttjande av utsatta människor, inte sällan papperslösa invandrare.

Städbranschen är alltså en lukrativ bransch för oseriösa företag och inte sällan står grovt kriminella ligor bakom svartarbetet. Jämfört med till exempel knarkhandel innebär affärer i den svarta städbranschen intäktsmöjligheter till en lägre upptäcktsrisk och lägre potentiella straff.
Det går dock att motverka oseriösa företag och där har såväl branschen, upphandlingsansvariga som förtroendevalda ett ansvar. Almega Serviceentreprenörerna har arbetat fram en auktorisation för seriösa städföretag att ansöka om på årsbasis. För att bli auktoriserad måste företagen bland annat ha F-skattsedel, vara kollektivavtalsanslutna, förplikta sig att följa gällande lag och avtal samt ställa krav på att anlitade underentreprenörer bedriver seriös verksamhet på liknande sätt.

Idag är över 120 företag auktoriserade och deras gemensamma omsättning och personal representerar över 50 procent av branschen. Privata företag ställer idag allt oftare krav på att det städföretag man anlitar ska vara auktoriserat. Auktorisationen har visats sig vara ett effektivt vapen för att motverka svartjobb inom det privata näringslivet.

När det kommer till offentliga upphandlingar är det emellertid enligt lag inte möjligt att ställa ett konkret krav på att företagen ska vara auktoriserade . Detta gör att det faller ett särskilt stort ansvar på ansvariga politiker i kommuner och landsting att ställa krav på upphandlingar som värderar kvalitet och seriositet och inte ensidigt fokusera på lägsta pris.

Vi saknar också krafttag från centralt håll. I andra branscher har goda initiativ tagits för att med kraft motverka den svarta sektorns utbredning. Till dessa hör Operation krogsanering i krogbranschen och kraven på elektroniska kassaregister som effektivt motverkat svartjobb i kontantbranscherna. Inom vår bransch går det dock trögt. Vi efterlyser därför initiativ och nytänkande från myndigheter, riksdag och regering även på städområdet.

Städare är det tionde vanligaste yrket i landet och ofta ett instegsjobb på arbetsmarknaden. Städentreprenörerna förtjänar en ärlig chans att bedriva sin verksamhet utifrån sunda konkurrensförhållanden.

Jonas Milton, VD Almega
Inger Jonasdotter, branschansvarig för Almega Serviceentreprenörerna

Jonas Milton, vd Almega

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev