onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Så försökte MSB stoppa storbranden

Det har riktats kritik mot att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjorde för lite under skogsbranden i Västmanland. Här svarar generaldirektören Helena Lindberg på den.

Publicerad: 19 augusti 2014, 10:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SamhällsskyddKrishanteringSamhällsplanering

REPLIK. Med anledning av Per Åhlströms krönika om skogsbranden i Västmanland i Dagens Samhälle den 18 augusti vill jag ge en kort beskrivning av händelseförloppet, sett ur Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB:s) perspektiv.

Torsdagen den 31 juli larmas räddningstjänsterna i Sala och Surahammar om en skogsbrand nära Virsbo. Händelsen fångas upp av MSB:s omvärldsbevakare som noterat flera skogsbränder i landet och att just den här branden rapporteras som svårsläckt.

Fredagen den 1 augusti kontaktar räddningsledarna SOS KBX som förmedlar en begäran om förstärkningsresurser från MSB:s skogsbrandsdepåer. En modul skickas omgående. MSB kontaktar Svenska Kraftnät som har en kraftledningsgata nära området.

Lördagen den 2 augusti begärs ytterligare förstärkning och MSB skickar ännu en skogsbrandsdepå. TiB (tjänsteman i beredskap) på MSB har direkta stödjande kontakter med räddningsledarna om resursfrågor.

Söndagen den 3 augusti är situationen fortfarande inte under kontroll, och räddningsledarna begär ytterligare stöd. MSB har kontakter med Norge men inte heller de resurserna bedöms tillräckliga. Nu begär MSB stöd via EU:s samordningskansli för katastrofberedskap, ERCC. Söndag natt tackar räddningsledare ja till stöd som erbjuds från Italien, två CL 415, skopande brandsläckningsplan. Senare kommer även tre franska plan att ingå i insatsen.

Måndagen den 4 augusti eskalerar skogsbranden på några timmar. Räddningsledare beslutar om evakuering av boende i den norra delen av skogsbrandsområdet. Måndag kväll är branden utom kontroll. MSB kallar in beredskapspersonal för att kunna stödja eller avlasta.

Tisdagen den 5 augusti tar länsstyrelsen i Västmanland över ansvaret och MSB ger juridiskt stöd. Samma morgon går MSB upp i särskild organisation. Den särskilda organisationen finns för att stödja insatsen med material, expertstöd, samordning och koordinerad kommunikation. Länsstyrelsen ber om hjälp med samverkanskonferens.

Hittills har sju av MSB:s 14 skogsbrandsdepåer körts ut som förstärkningsresurser. Förutom brandsläckningsutrustning som brandslang, slangupprullare, sexhjulingar, motorsprutor, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor har vi också bistått med kommunikationsutrustning i form av Rakelmobiler, IT-utrustning och mobiltelefoner.

När länsstyrelsens webbplats tidigt under händelsen svajade av trycket från besökare erbjöd krisinformation.se, som MSB ansvarar för, plats på en server som kan hantera stora mängder samtidiga besökare. 11313, som är allmänhetens informationsnummer och som SOS Alarm ansvarar för, aktiveras för att avlasta de ansvariga aktörerna. Till stöd för den tjänsten tas frågor och svar fram i det informatörsnätverk som MSB etablerat i samband med händelsen och samordnar.

MSB har också skickat olika typer av experter till stöd för hanteringen: kommunikatörer, skogsbrandsexperter, Rakel-stöd, samordningsfunktioner, analytiker, m.m. Experter på geografiska informationssystem – GIS – från MSB har under händelsen, i samarbete med länsstyrelsen och andra aktörer, utvecklat ett system som medger kartläggning på plats inom varje sektor av släckningsarbetet med omedelbar uppdatering för en gemensam kartbild.

Arbetet med och runt insatsen dokumenteras till stöd för framtida utvärderingar och utredningar, en observatörsinsats som MSB ansvarar för. MSB ger också metodstöd för andra aktörer som vill göra utvärderingar av insatsen.

Detta är exempel på verksamhet som MSB har bidragit med under den värsta skogsbranden i modern tid i Sverige. Verksamhet som jag känner stort ansvar för och som jag är stolt över. Jag fick information om branden på fredagen den 1 augusti och har medverkat aktivt i MSB:s arbete med anledning av händelsen sedan söndagen den 3 augusti.

Självklart har jag sett till att dokumentera allt jag har gjort, så att den utredare som på regeringens uppdrag nu ska utvärdera hanteringen kan bedöma om jag i någon del har brustit i mitt ansvar.

Helena Lindberg, generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev