fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

S i knät på facket bekämpar effektivare EU

Det är obegripligt att Socialdemokraterna tillsammans med fackföreningsrörelsen försöker hindra förändringar som behövs för att skapa ett bättre och effektivare EU närmare medborgarna.

Publicerad: 10 april 2015, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är obegripligt att S försöker skjuta ner de förändringar som behövs för ett EU närmare medborgarna.


Ämnen i artikeln:

EUArbetsmarknad

Nyligen röstade vi i Europaparlamentets inre marknadsutskottet om REFIT-programmet (Regulatory Fitness and Performance Programme). Socialdemokraterna med Jens Nilsson i spetsen, röstade till min förvåning emot. De röstade därmed emot en förenklad EU-lagstiftning med mer tydliga, stabila och förutsägbara regler. För mig är det obegripligt att S i knät på fackföreningsrörelsen försöker skjuta ner de förändringar som behövs för ett bättre EU närmare medborgarna.

REFIT handlar om ett Europa som gör färre saker bättre, minskar byråkrati och administrativ börda. Ett exempel är elektronisk momsfakturering som nu besparar småföretag mer än 160 miljoner kronor per år. Vi moderater har stenhårt drivit på för ett mer effektivt och enkelt EU-regelverk och äntligen lyssnar kommissionen.

Det är en ny kurs och äntligen vänder vi blad. Vi måste ha genomförbara regler som är förankrade i verkligheten. Vi behöver bättre konsekvensanalyser som visar om det verkligen finns ett behov av ny EU-lag. Där ska facket och konsumentorganisationer självklart vara en naturlig del, men vi politiker måste vara ödmjuka och inte se regler som lösningen på alla problem. Vi har en utmaning i att framtidssäkra våra beslut i den digitala revolutionen och smartare lagstiftning är nyckeln.

Nu har kommissionens arbetsprogram bara 23 nya förslag jämfört med långt över 100 stycken 2010. Vad är det för fel med att undersöka om lagstiftning verkligen behövs, blir bättre och är genomförbar? Man ska inte av rent ideologiska skäl dödförklara en satsning för bättre lagstiftning innan man ser vad den leder till. Socialdemokraterna tycker tydligen att nuvarande byråkrati och pålagor är bra.

För S betyder mindre klåfingrighet från Bryssel automatiskt sämre arbets- och miljöskydd. Tror verkligen Jens Nilsson att syftet med smartare lagstiftning är att underminera konsumentskydd, miljö och arbetsrätt?

Vårt främsta uppdrag är att se till att människor har jobb och med dagens onödigt komplicerade regelverk kommer jobben inte att bli fler. S förstår helt enkelt inte att vår gemensamma Europamarknad inte är en dragkamp mellan marknaden och människor utan en win-win-situation för alla.

Vi européer är förenade i mångfalden. På EU-nivå ska vi svara upp mot de gemensamma utmaningarna som ekonomi, brottslighet, migration och miljö. Men det är välkommet att kommissionen drar tillbaka exempelvis mammaledighetsdirektivet. För områden där Sverige ligger i framkant, som familjepolitik och arbetsrätt, skulle kompromisser på EU-nivå innebära en försvagning av våra nationella regler. Här måste vi behålla vårt nationella självbestämmande.

Tyvärr vill de rödgröna i stället mikroreglera det mesta. Det följer ett mönster där S vill toppstyra och spendera oss ur den ekonomiska krisen. Tidigare har de exempelvis röstat emot min rapport för att öppna upp tjänstesektorn, som är en motorväg till tillväxt och jobb utan att vi behöver spendera skattepengar.

I stället för att automatiskt säga nej bör de omfamna kommissionens arbete med att förbättra regler inte minst för småföretagare. Jag är glad att den nya kommissionen med socialisten Frans Timmermans i spetsen så tydligt markerat att vägen fram inte är mer lagstiftning utan bättre lagstiftning. Det borde Socialdemokraterna också göra.

Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker (M), vice ordförande i utskott för Inre Marknad och Konsumentskydd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUArbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev