Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Roboten rekryterar utan fördomar

Publicerad: 4 juni 2019, 15:12

Sinisa Strbac, projektledare för Tengai på TNG, har låtit 200 personer testa roboten under utvecklingsfasen.

Foto: JOHANNA LUNDBERG/BILDBYRÅN

Tengai frågar, lägger huvudet på sned och hummar instämmande. Intervjuroboten ska hjälpa Upplands-Bro att rekrytera objektivt.


Ämnen i artikeln:

Rekrytering

Den sociala roboten har utvecklats för att vara ett objektivt verktyg i den tidiga gallringsfasen av en rekryteringsprocess. Tengai är programmerad för att ställa frågor, analysera svaren och gå vidare med följdfrågor. Intervjun kan likställas med en blindintervju eftersom roboten varken ser ålder, kön eller utseende.

Tengai är baserad på AI (artificiell intelligens) och är frukten av ett samarbete mellan rekryteringsföretaget TNG och startup-bolaget Furhat Robotics vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Med mild blick och vänlig röst (Fröken Urs) interagerar den 40 centimeter höga tredimensionella robotbysten med jobbkandidaterna på ett närapå mänskligt sätt. Den kan till och med blinka långsamt. Samt förstående höja på ögonbrynen.

– Tengai känns levande. Efter en stund glömde jag nästan bort att det var en robot, säger Karl Öhlander, tillförordnad kommundirektör i Uppsala-Bro kommun.

Upplands-Bro blir den första arbetsgivare som använder sig av den människoliknande roboten i skarpt läge i en rekryteringsprocess.

I rekryteringsannonsen där kommunen söker en ny digitaliseringssamordnare står det att ”du kan komma att bli först i världen med att bli intervjuad av en social AI-robot”.

– Vi tror att det rekryteringssättet kan göra oss ännu mer intressanta som arbetsgivare. Det här är ju ett spännande försök. Ja, en upplevelse faktiskt, säger Karl Öhlander.

Huvudsyftet med att använda sig av en intervjurobot är att skapa en fördomsfri rekryteringsprocess. Detta har Upplands-Bro arbetat med under flera år.

Jobbansökningarna är redan rensade på uppgifter om kön och ålder. Och ungefär 30 procent av rekryteringarna genomförs utan cv och personliga brev bifogade till ansökningarna. Urvalet görs då i stället utifrån frågor kopplade till kravprofilen.

– Med fördomsfri rekrytering menar vi att jag som rekryterare ska se förbi mina subjektiva värderingar om hur en person ser ut, pratar eller hur gammal kandidaten är. Med intervjuroboten eliminerar vi den risken, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef på Upplands-Bro kommun.

Är det alltid fel att gå på magkänsla?

– Du ska veta att det du känner verkligen är kopplat till kravprofilen och inte till ditt behov av bekräftelse eller att personen är rolig att fika med. Forskningen visar att magkänsla kan leda till fördomsfull rekrytering.

Rekryteringsprocessen med Tengai går till så här:

Intresserade gör en anonym ansökan på rekryteringsföretaget TNG:s hemsida. Där får den sökande svara på grundläggande frågor och genomföra personlighets- och begåvningstester.

Rekryteringsföretaget väljer ut ett antal sökande som intervjuas av roboten. Intervjuerna transkriberas och analyseras av TNG, som rekommenderar slutkandidater.

Till slut intervjuar kommunens företrädare huvudkandidaterna öga mot öga, på traditionellt sätt.

Det finns, enligt TNG och kommunen, flera fördelar med att använda sig av en intervjurobot:

■ Den påverkas inte av omedvetna fördomar, utan ställer exakt samma frågor och följdfrågor till jobbkandidaterna, oavsett hur personen ser ut eller pratar.
■ Den har inga dåliga dagar och kan avverka många sökande på raken utan att tappa skärpan.

Men vilka risker kan det finnas med att använda sig av en intervjurobot vid rekrytering?

Frågan går till robottränaren Sinisa Strbac, projektledare för Tengai på TNG, som har låtit 200 personer testa roboten under utvecklingsfasen.

– Alla tilltalas inte av att prata med en robot, i början blir man kanske lite ställd. Men många säger också att de efter ett tag glömmer att det är en robot och att de kan vara ärligare än mot en mänsklig rekryterare.

Han påpekar att detta är det första testet av intervjuroboten i en riktig rekrytering.

– Vi måste vara ödmjuka och utvärdera de här erfarenheterna. Sedan kan vi fundera på hur vi ska kunna göra Tengai ännu mer tilltalande och mänsklig. Det handlar om learning by doing.

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Rekrytering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev