Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Res inte murar och tullar runt Stockholm”

I ett läge där Stockholms näringsliv oroas över den rödgröna regeringens utredning om åtstramad arbetskraftsinvandring väljer Socialdemokraterna i Stockholm att kräva just strypt arbetskraftsinvandring. Det är oroande och häpnadsväckande.

Publicerad: 6 mars 2017, 10:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholm behöver en större öppenhet mot omvärlden, inte en mindre, skriver debattören.


Ämnen i artikeln:

ArbeteStockholmArbetskraftsinvandring

Sverige är ett land med en liten befolkning spridd över en stor yta. Sveriges huvudstad har i alla tider byggts stark genom öppenhet och social rörlighet. Från handel och sjöfart under Hansatiden till dagens globaliserade och digitaliserade tjänste- och delningsekonomi, har Stockholms beroende av och samspel med omvärlden varit betydande. Genom handel och människors rörlighet över gränserna har Stockholm berikats, såväl materiellt som vetenskapligt och kulturellt. Stockholm är i det avseendet inte unik som stad – en av stadens mest grundläggande funktioner alltsedan antiken är som centrum för handel.

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: ”Det måste bli lättare att rekrytera till bristyrken”

Handel – fri rörlighet för människor och varor – gör världen till en bättre plats att leva på. Minskningen av fattigdomen i världen sedan Berlinmurens fall saknar motstycke i mänsklighetens historia. Enligt beräkningar från Världsbanken har andelen av världens befolkning som lever i extrem fattigdom minskat från drygt 37 procent till under tio procent mellan 1990 och 2015. Det är 1,25 miljarder människor som har lämnat fattigdom. Denna välståndsökning hänger intimt samman med den internationella frihandeln.

Vi ser nu dessvärre tendenser runt om i världen där frihandeln ifrågasätts av protektionister populister och proteströrelser. Dessa riktar sig mot den fria rörligheten för såväl varor och tjänster som för människor och arbetskraft. Kravet på strypt arbetskraftsinvandring är protektionism tillämpad på människor – precis som protektionisterna kräver tullar på varor, kräver de murar runt arbetsmarknaden. Historiskt sett har svensk socialdemokrati varit pålitliga frihandelsvänner. Dessvärre ser vi nu, från såväl näringsministern och LO-ordföranden som från Socialdemokraterna i Stockholms stad, en positionsförflyttning i protektionistisk riktning. Det är oroväckande och det är också det rakt motsatta till vad Stockholms näringsliv behöver.

Nyligen släppte Stockholms Handelskammare sin konjunkturbarometer som visar på betydande och tilltagande arbetskraftsbrist, särskilt inom IT- och byggbranschen. I ett läge där Stockholms näringsliv, trots den starka konjunkturen, oroas över den rödgröna regeringens utredning om åtstramad arbetskraftsinvandring väljer Stockholms Socialdemokrater att kräva just strypt arbetskraftsinvandring. Det är svårt att tolka på ett annat sätt än att partilojaliteten väger tyngre för Socialdemokraterna i Stockholm än villkoren för Stockholms näringsliv. Det är ett underbetyg för de politiker som getts förtroende att ansvara för Stockholms arbetsmarknad att på det viset ställa grupper mot varandra.

Stockholm behöver en större öppenhet mot omvärlden, inte en mindre. Stockholm behöver fler internationella talanger, inte färre. Stockholm behöver lägre trösklar in på arbetsmarknaden, inte högre. Framförallt behöver Stockholm ett maktskifte, så att Sveriges huvudstad får en politisk ledning som tror på Stockholm som internationellt konkurrenskraftig storstad och förmår att driva igenom reformer som kan avhjälpa bristsituationen på både arbets- och bostadsmarknaden.

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev