Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Replik: ”Vi måste göra mer för arbetsmiljön”

Vi delar Vårdförbundets mål: Att våra medarbetare ska ha bästa möjliga arbetsmiljö. Därför bjuder jag nu in till ett möte om hur vi tillsammans kan förbättra arbetsmiljön ytterligare.

Publicerad: 20 februari 2017, 12:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Peter Carpelan (M), ansvarig politiker, är inte främmande för att ytterligare skärpa arbetsmiljöpolicyn i Stockholms läns landsting.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöStockholm

Den 14 februari skrev Gunilla George, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning Stockholm, en debattartikel om arbetsmiljön inom vården i Stockholms läns landsting. Sedan jag blev personallandstingsråd efter valet 2014 har jag jobbat målmedvetet för att förbättra arbetsmiljön, på både kort och lång sikt. Att medarbetarna trivs på jobbet, har en god arbetsmiljö och känner att de har utvecklingsmöjligheter är avgörande för vårdens utveckling.

Vi i Alliansen delar Vårdförbundets mål: Att våra medarbetare ska ha bästa möjliga arbetsmiljö. De signaler som nu Gunilla George och Vårdförbundet framför är allvarliga. Jag bjuder därför in till ett möte, för att tillsammans prata om hur vi kan förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare.

Jag besöker nu också samtliga akutsjukhus i Stockholms län för att träffa och prata med både medarbetare och sjukhusledningarna. Det är viktigt för mig att få höra direkt från medarbetarna vad som brister och vad som kan bli bättre, för att se vad både politiken och sjukhusledning kan göra mer utöver de beslut som redan tas och genomförs. Hittills har jag dragit ett antal slutsatser.

1. Vi har fler läkare och sjuksköterskor än någonsin, men samtidigt behöver våra medarbetare fler kollegor och avlastas med fler och andra yrkeskategorier. Den administrativa bördan för läkare och sjuksköterskor behöver minska.

2. För framförallt undersköterskor och sjuksköterskor måste lönen följa med erfarenhet. Erfarenhet och vidareutbildning ska kännas i lönekuvertet.

3. Sjukvården, och framförallt våra dygnet-runt-verksamheter, måste anpassa sig till ett modernt arbetsliv och klara av att möta de krav som medarbetarna förväntar sig.

George skriver att vi måste se till att det finns en tydlig riktning och ekonomiska resurser för arbetsmiljöarbete. Det arbetet pågår i dag. I november antog landstingsfullmäktige en kompetensförsörjningsstrategi som på kort och lång sikt bland annat fokuserar på utbildning, vidareutbildning, lönebildning och ledarskap. Just nu implementeras denna med lokala handlingsplaner för respektive verksamhet – med ett enda mål: Att vi ska vara en attraktiv och modern arbetsgivare som behåller, utvecklar och attraherar medarbetare.

Utöver detta satsar landstinget 150 miljoner kronor på Arbetsmiljölyftet för att stödja och lyfta lokala projekt från medarbetare som har idéer på hur arbetsmiljön kan bli bättre. Det har hittills resulterat i över 100 lokala projekt för att förbättra arbetsmiljön.

Att vi inte har någon arbetsmiljöpolicy stämmer inte. Vi har en rad policys och riktlinjer på arbetsmiljöområdet. Nu tar vi fram en helt ny som går hand i hand med Arbetsmiljöverkets nya förordning. Jag kommer inte vara främmande för att skärpa den ytterligare, om vi anser att det behövs.

Detta är några av flera exempel på saker som sker och implementeras, men min utgångspunkt är att detta inte räcker. Vi måste göra mer. Därför ser jag fram emot att träffa Vårdförbundet igen för att prata om vad vi kan göra ytterligare.

Peter Carpelan, personallandstingsråd (M), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev