Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Replik: Bristyrken hjälps inte av protektionism

Emilia Bjuggren (S) skriver att Stockholm ska vara en öppen stad. Jag håller helhjärtat med. Just därför är det så beklämmande att Bjuggrens retorik inte överensstämmer med den politik hon förespråkar.

Publicerad: 13 mars 2017, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaterna värnar den internationella öppenhet som byggt Stockholm starkt och som berikar vår huvudstad mänskligt och materiellt, skriver debattören.


Ämnen i artikeln:

ArbeteStockholmArbetskraftsinvandring

Replik. Om Socialdemokraterna, som Emilia Bjuggren påstår, hade bejakat rörlighet för människor hade de inte varit motståndare till det liberala regelverk för arbetskraftsinvandring som Alliansen och Miljöpartiet kommit överens om. Då hade inte hennes partikamrater i regeringen och i LO-borgen nu krävt att det regelverket stramas åt.

Stockholm har en tudelad arbetsmarknad. Samtidigt som IT- och byggbranscherna har en tilltagande arbetskraftsbrist växer andelen människor som befinner sig i ett långvarigt utanförskap. Det är anmärkningsvärt att Bjuggren som arbetsmarknadsborgarråd i det läget vill förvärra arbetskraftsbristen för några av Stockholms starkaste branscher. Det rimmar illa med retoriken om att Stockholm ska vara en öppen sta

Särskilt uppseendeväckande är det när Bjuggren å ena sidan vill återge facken vetorätt mot arbetskraftsinvandring och å andra sidan att Stockholm ska vara en stad som håller samman. Det är att ställa grupper mot varandra på ett sätt som är lika obefogat som det är orimligt. En stad som håller samman är en stad där människor har rätten och möjligheten att förverkliga sina drömmar utan att särintressen hejdar dem för egennyttiga syften.

Moderaterna värnar den internationella öppenhet som byggt Stockholm starkt och som berikar vår huvudstad mänskligt och materiellt. Därför kommer jag aldrig att acceptera när Socialdemokraterna genom att ställa grupper på arbetsmarknaden mot varandra bygger murar. Stockholm behöver inte mindre arbetskraftsinvandring utan större öppenhet, fler företag och politik för jobb och tillväxt.

LÄS OCKSÅ: Res inte murar och tullar runt Stockholm

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev