söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Regionen inför 30 timmars arbetsvecka: ”Viktigt att våga prova”

Publicerad: 28 januari 2022, 09:29

Anställda på Karlstads centralsjukhus kommer att jobba mindre med samma lön. Anna Hammar (V) är glad över att pilotprojekten ska dras i gång. Foto: Jörgen Martinsson, Region Värmland

Region Värmland planerar flera projekt där de anställda ska jobba 30 timmar i veckan. Politikerna vill visa att de vågar tänka nytt och samtidigt bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Ämnen i artikeln:

Framtidens kompetensförsörjningRegion VärmlandArbetstid

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Tre pilotprojekt planeras där regionens anställda går ner i arbetstid men behåller sin gamla lön. Det rör personal på Karlstads centralsjukhus akutmottagning, sjukhusen i Arvika och Torsby samt Karlstads slutenvårdspsykiatri.

Satsningen presenterades redan 2020, men sköts upp av pandemin.

”Det känns roligt att vi äntligen kan genomföra de här försöken. Om vi ska vara en attraktiv arbetsgivare är det viktigt att vi visar både i ord och handling att vi är en organisation som vågar pröva nya arbetsformer”, säger oppositionsrådet Anna Hammar (V) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Flen vill korta arbetstiden – SKR utfärdar varning

De tre pilotprojekten har olika inriktning. På Karlstads centralsjukhus jobbar personalen ofta obekväma arbetstider, regionen ska därför testa en ny schemaläggningsmodell där.

”Vi vill pröva om vi kan skapa större möjligheter till återhämtning, en jämnare förläggning av arbetstiden samt minska övertidsuttaget”, säger Marianne Utterdahl, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden för Sjukvårdspartiet i Värmland.

Planen är att projekten ska dra i gång under det första kvartalet och pågå i sex månader. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev