Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Region överklagar stängda bussdörrar

Publicerad: 28 januari 2022, 14:22

Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsmiljöverket har beslutat att de främre bussdörrarna ska hållas stängda i kollektivtrafiken. Inte verkets sak att bestämma, anser Region Dalarna som överklagar beslutet till Förvaltningsrätten.

Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikCovid-19Arbetsmiljö

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Arbetsmiljöverket har bestämt att framdörrarna ska hållas stängda på kollektivtrafikens bussar i Falun och Borlänge. Trafiken här drivs av entreprenören Keolis för Region Dalarnas räkning. Ekonomin i kollektivtrafiken har tagit stryk under pandemin. Nu vänder sig Region Dalarna till Förvaltningsrätten för att få verkställigheten i Arbetsmiljöverkets beslut upphävt.

Regionen anser att verket inte använder förvaltningslagen på rätt sätt och påpekar att Arbetsmiljöverket struntat i Smittskyddsläkarens rekommendationer. Enligt Region Dalarna ger beslutet om stängda framdörrar sämre luftgenomströmning, mer trängsel och därmed högre smittorisk - i stället för att gagna smittskyddet.

– Arbetsmiljöverket ska inte tala om vilka åtgärder som ska vidtas för att undanröja risk för smittspridningen. Valet mellan de åtgärder som ska sättas in för att hindra smittspridning och att värna om såväl resenärernas hälsa som hälsan och arbetsmiljön för de berörda anställda ligger hos Region Dalarna, där dessutom det medicinska kunnandet finns, framhåller Christer Carlsson, kollektivtrafiknämndens ordförande i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev