Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Regeringen måste stoppa utnyttjandet av bärplockarna

Vi i Söderhamn är inte ensamma om att se hur utländska bärplockare utnyttjas i de svenska skogarna under dåliga bärår. Därför måste regeringen ta ett initiativ och lyfta frågan om anständiga arbetsvillkor för plockarna.

Publicerad: 8 augusti 2012, 06:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Vi har i Söderhamns kommun under flera års tid mött utländska bärplockare som under en period sover i tältläger och plockar bär i våra skogar, allt för att vi svenskar ska få sylt i våra burkar.

Under goda bärår kan plockarna göra en skaplig förtjänst och ta med sig den hem när säsongen är slut. Men det gör också att de under dåliga år får svårt att klara uppehället här och får ännu svårare att ta sig tillbaka hem. Lägren som de bor i lämnas också i ett skick där skattebetalarna får betala för städning av kvarlämnat skräp, sopor och ibland avföring.

Naturligtvis blir berörda markägare som drabbas upprörda när deras marker skräpas ner. Och naturligtvis blir också kommunens skattebetalare lika upprörda när de ska betala för städningen.

I år har vi i media kunnat följa och se att Söderhamns kommun är långt ifrån ensam om detta. Vi har sett hur utblottade människor haft det mycket svårt att kunna betala för sin hemtransport, och efter ett möte med Bulgariens ambassad har Bulgarien också bekostat återresa för många av sina landsmän.

Problemen med detta är flera. Det handlar om hur fattiga människor luras till att komma hit av skrupelfria personer som beskriver en verklighet som inte stämmer, som om det växer guld på bärbuskar enkla att skära ner. Markägarna får se sina marker smutsas ned och skattebetalarna får betala för städningen och i ordningställandet efteråt.

Lösningarna på problematiken är svåra att hitta. Detta är ett problem som är större än att en enskild kommun kan hantera det själv. Det vi i kommunerna upplever delar vi med flera andra länder där en arbetskraft bestående av de fattigaste av de fattiga åker runt och arbetar under säsonger i Sydeuropa, och plockar druvor, oliver och apelsiner och så när bären mognat kommer upp till oss.

Under denna sommar så har återigen röster höjts för att begränsa allemansrätten, även om jag tror att det egentligen är få som vill se det genomföras i praktiken. Likafullt så måste något göras.

För min del så vill jag se två initiativ. Det första måste komma från regeringen. Det handlar om att lyfta upp frågan om anständiga arbetsvillkor för dem som kommer hit och jobbar till den europeiska nivån. Regeringen bör ta ta ett initiativ för att reglera arbetsförhållandena med klara anställningsvillkor för dem som kommer hit, med garantilöner och ett ansvar för logi. Det måste regleras även för EU:s medborgare.

Det andra är att de företag som i slutändan säljer bärprodukterna måste arbeta fram fungerande CRP:s (Corporate Responsibility Policies) så att vi konsumenter vet att de som plockat bären gjort det under justa arbetsvillkor.

Men de åtgärderna kan vi också framöver med gott samvete äta bärprodukterna, när vi vet att de plockats under justa villkor på marker som lämnas i samma oförstörda skick som de var före bärsäsongen.

Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), Söderhamn

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev