Arbetsvillkor
Regeringen kan kräva undantag från EU–krav på vila
Publicerad: 4 maj 2023, 11:32
Brandmän har protesterat kraftigt mot de nya reglerna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Brandmän, läkare och personliga assistenter är skarpt kritiska till de nya reglerna för dygnsvila. Det pågår fortfarande förhandlingar mellan arbetsgivare och fack – nu öppnar regeringen för att kliva in och begära undantag. Men det kan visa sig svårt.
Proteststormen mot reglerna om 11 timmars dygnsvila växer i styrka för varje dag. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Sobona och facken har avtalat om nya bestämmelser som fyller EU-kraven. Men ännu pågår förhandlingar om arbetstider för läkare, räddningstjänstpersonal och personlig assistans. Yrken där många kommer att påverkas stort av skärpningen.
I en intervju med Sveriges Radio öppnar nu arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för att begära vissa undantag.
– Jag överlåter det här helt på parterna, skulle det visa sig vara omöjligt är jag beredd att titta på frågan. Vi måste ha en brandkår som fungerar och personligt assistentstöd till människor så att det fungerar, säger han till SR.
Det finns – mycket restriktiva – möjligheter till undantag. För det krävs att verksamhetens uppdrag är att skydda liv, hälsa och säkerhet. Undantag förutsätter att det inte går att klara bemanningen på något annat sätt. Förkortas dygnsvilan krävs regler för kompenserande vila.
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit är i dag, torsdag, i Stockholm för att träffa de svenska parterna och diskutera en lösning på låsningen. Han säger till SR att ett eventuellt svenskt undantag riskerar att undergräva reglerna, eftersom andra länder då sannolikt kommer att begära egna avsteg.
SKR deltar i torsdagens förhandlingar, men vill inte kommentera vad som sagts på mötet.
LÄS MER:
Chef om skärpt krav på dygnsvila: ”Risk för besvikna medarbetare”
Förbundsdirektör vill rädda dygnspassen – vädjar till regeringen