Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Privata välfärdsjobb betalas med offentliga besparingar

De privata välfärdsjobben som blir allt fler och som Vårdföretagarna talar sig varma om har en politisk baksida som det talas alltför tyst om, replikerar Gunnar Sandell.

Publicerad: 12 oktober 2011, 13:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sysselsättning

Jag har med stort intresse läst Vårdföretagarnas partsinlägg om att privata företag skapar fler jobb för invånarnas välfärd. De säger att statistiken är svår att tolka. Samtidigt påstår de att jobben har blivit 40 000 fler genom den privata företagsamheten! Hur har detta skett och finansierats? Har inte antalet arbeten i kommuner och landsting minskat?

Många av dessa är styrda av moderatledda allianser som mycket aktivt samverkar med Vårdföretagarna för att förändra organisationen av den gemensamma sektorn, av vår välfärd! Finansieringen sker via gemensamma medel. Styrningen av dessa resurser ska vara minimal. Kvalitetskontrollen är svår. Valet för brukaren är svårt om jag till exempel ställs inför 69 olika hemtjänstföretag! De privata företagen är inte kända för att öka personalstyrkan – tvärtom är min bild att de rationaliserar och skär ner, försämrar scheman, löne- och anställningsvillkor, arbetsmiljö och medbestämmande.

Dagens Samhälle borde göra mer journalistiskt arbete kring dessa frågor, inte enbart ta in debattinlägg från Vårdföretagarna.

Gunnar Sandell, Sektionsordförande fackförbundet Vision, landstinget Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sysselsättning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev