Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Polisen prioriterar bort sexslaveri

Det är inte bara IS och Boko Haram som utnyttjar unga flickor som slavar, det händer även i Sverige. Men trots att vi vet att människohandel och prostitution förekommer över hela landet är det i dag bara två av 24 polisdistrikt som faktiskt jobbar med det. Det är dags för den nya rikspolischefen Dan Eliasson att se till att arbetet prioriteras. Och för oss svenskar att avstå från att efterfråga människohandel.

Publicerad: 11 februari 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är bara två av 24 polisdistrikt i landet gör sitt jobb som de ska.


Ämnen i artikeln:

PolisenJämställdhetKriminalitet

Graden av civilisation speglas i hur samhället behandlar sina svagaste. Citatet kommer från Thomas Jefferson, amerikansk president i 1801-1809. Jag vill ge honom en high-five där han ligger i sin grav. För han sätter fingret rätt på det som händer i Sverige i dag.

Därför blir jag beklämd när jag läser den senaste rapporten från Rikspolisstyrelsen där man undersökt hur väl landets polismyndigheter klarar att utreda ärenden om människohandel för sexuella ändamål.

Det finns inga svagare i vårt samhälle än de som lever i slaveri. Ja, det är inte bara IS och Boko Haram som utnyttjar unga flickor som slavar, det händer även här i vårt land. Vi kallar det prostitution. Att det finns ett direkt samband mellan prostitution och människohandel för sexuella ändamål, sexslaveri alltså, vet polisen, inte minst i de länder i Europa där prostitution och sexköp är lagligt. Länder som Tyskland, Nederländerna och Frankrike har i dag enorma problem med sexhandel, som är den mest lönsamma kriminella verksamheten, och ser hur den organiserade brottsligheten snabbt breder ut sig.

I mitt arbete med dokumentären Madonnafallet, som sänds i SVT i veckan, har jag sett hur svåra och komplicerade människohandelsärenden är att utreda för polisen och hur kostsamma de är för samhället. Men allvarligast är det enorma lidandet för offren, som drabbas av allvarliga psykiska och fysiska problem. De kan heller aldrig räkna med att få sin frihet tillbaka. Efter att tjänat ut i sexindustrin väntar annat utnyttjande i exempelvis organhandel.

Grupper som sysslar med prostitution sysslar även med annan grov brottslighet.

Problemen med den organiserade brottsligheten och människohandeln är så stora att många länder ser sig om efter alternativa sätt att angripa sexhandeln. Inte minst Frankrike och Nigeria har under en tid tittat på den svenska modellen, på förbudet mot sexköp och hur polisen i sitt arbete prioriterar arbetet mot sexhandel och grov organiserad brottslighet.

Det gör det extra beklämmande att Rikspolisstyrelsen i sin rapport konstaterar endast tre av 24 polisdistrikt faktiskt jobbar med människohandel och prostitution. Grattis Göteborg, Stockholm och Malmö! Fast det stämmer inte heller eftersom polisen på människohandelsgruppen i Göteborg omdirigerats för att jobba med det gängbråk som blossat upp i förorterna. Alltså är det bara två av 24 polisdistrikt i landet gör sitt jobb som de ska. Två distrikt i hela landet!  Trots att vi vet att sexhandel förekommer över hela landet, inte minst på flyktingförläggningarna.

LÄS ÄVEN: Sverige respekterar inte sexslavhandelns offer

Men det kan bli bättre. Den 1 januari tillträdde Dan Eliasson som ny rikspolischef och samtidigt sjösattes polisens nya organisation. Förhoppningsvis lägger Dan Eliasson en rejäl slant av sin totala budget på 22,2 miljarder kronor och avsätter några av sina 28 000 bästa poliser till att se till att sätta blåslampa på sexköparna och göra Sverige till en riktigt usel marknad för hallickar och människohandlare.

Men polisen kan inte fixa allt på egen hand. Det är trots allt efterfrågan som driver marknaden. Det är vi medborgare som tillsammans skapar det samhälle vi lever i, och därför har vi alla ett ansvar. Om vi vill leva i ett civiliserat samhälle kan vi inte tolerera slaveri. Vi måste handla på ett sätt som inte främjar slaveri.

Att avstå från att köpa sex. Det borde inte vara så svårt.

Fotnot: Dokumentärfilmen Madonnafallet visas i SVT2 torsdag den 12 februari kl 20.00

Nadia Dyberg, Dokumentärfilmare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev