Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Personalbristen hotar vården i Stockholm

Stockholmare som behöver en hjärtoperation får köa längst i hela landet, på vissa dialysavdelningar är bara hälften av sjukskötersketjänsterna bemannade och inom neonatalvården får personalen jobba trippelpass. Nu måste den negativa utvecklingen vändas.

Publicerad: 4 oktober 2016, 06:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alliansen har, enligt debattörerna, inte förstått hur allvarligt läget är för patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristSjuksköterskor

Personalsituationen i Stockholms läns landsting har nått bristningsgränsen och hotar hälsan för både patienter och personal.

Område efter område inom vården i Stockholm läns landsting larmar. Vårdplatser stänger, köer växer, personalen sliter ut sig och sjukskrivningarna ökar. Det här drabbar naturligtvis patienterna.

Vi har i flera år krävt att landstingsmoderaterna ska agera för att aktivt vända den negativa trenden. Alliansen i Stockholms läns landsting bjöd till slut in oss socialdemokrater och miljöpartister i våras för att utarbeta en gemensam kompetensförsörjningsstrategi. Att hitta lösningar på personalkrisen är naturligtvis högt prioriterat och det bästa hade varit om vi kunde nå politisk samsyn.

Alliansens förslag till strategi är emellertid tandlöst. Visst - landstinget ska vara en ”attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare” och ”tillhandahålla lärandemiljöer”  Det är vackra ord som ingen säger nej till, men de betyder inte något om de inte fylls med innehåll. Strategin kommer därför inte att lösa några problem alls.

Alliansen har inte förstått hur allvarligt läget är för patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö. Så många stockholmare har nu drabbats av en sjukvård i kris att tilliten till systemet börjar svikta.  Patienterna måste få möta utvilad personal som trivs på sitt arbete om de ska känna sig trygga i sjukvården. Om personalen ska orka jobba vidare behövs fler medarbetare. För att kunna rekrytera fler medarbetare behövs bättre arbetsvillkor.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting har konkreta förslag till förändring:

Ge personalen tid för återhämtning  Överbeläggningarna på sjukhusen måste bort och nivåerna sänkas till det europeiska läget, det vill säga en beläggning på 85 procent. Fler verksamheter som vill ska få prova modellen med kortare arbetstid och flexibla scheman. De slitsamma treskiften måste försvinna och personalen ska maximalt behöva jobba två av fem helger.

Lönesättningen ska baseras på kompetens och erfarenhet. Idag premieras inte erfarenhet om du stannar kvar på samma arbetsplats. Därför väljer rutinerad personal att byta jobb för att få upp sin lön. De hundratals miljoner som idag läggs på övertid och inhyrd personal vill vi i stället satsa på en löneutveckling värd namnet.

En god introduktion och kompetensutveckling.  Nyanställda ska få tid att lära sig arbetet - det är grundläggande för att hålla kvar personal och centralt för patientsäkerheten. Nyanställd vårdpersonal ska få ett introduktionsprogram under första anställningsåret med handledning, seminarier, diskussioner och utbyte av erfarenheter. Komptensutveckling i form av fort- och vidareutbildning är viktigt.

Betald specialistutbildning. Långt fler sjuksköterskor än i dag ska kunna få studera med lön till de specialistinriktningar där det råder brist på personal. Vi behöver införa någon form av akademisk specialisttjänstgöring som gör vidareutbildning till en del av anställningen. Vi vill också att undersköterskor ges möjlighet till specialistutbildning. Avslutade studier ska dessutom synas i lönekuvertet.

Utbildning och forskning All landstingsfinansierad vårdverksamhet ska bidra till utbildning av studenter och till forskning. Det ska vara en förutsättning för att få avtal med landstinget. I dag vill många privata vårdgivare inte ta emot studerande, samtidigt som behovet av att utbilda ny vårdpersonal är skriande. Fler ska också ges möjlighet att forska.

Vården behöver personal som vill och orkar jobba kvar, som får chans att utvecklas, göra karriär och räkna med en rimlig löneutveckling. Dessutom behöver sjukvården politiker som tar ansvar - politiker som kan lova att ingen som behöver en livsviktig operation ska behöva vänta - politiker som inser problemen och vågar förändra.

Det är dags att landstingsmoderaterna agerar nu!

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting

Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP) Stockholms läns landsting

Personalstrategi

I dag, tisdag, väntas beslut tas kring ny strategi för kompetensförsörjning i Stockholms läns landsting.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev