Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Pensionsavtalet underlättar kompetensförsörjningen

Kommuner och landsting kan stoltsera med marknadens mest moderna pensionsavtal. Det gynnar både individerna och arbetsgivarna och underlättar den framtida kompetensförsörjningen, replikerar SKL:s Agneta Jöhnk.

Publicerad: 8 augusti 2013, 07:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AvtalsrörelsenPension

Ledarnas ordförande Annika Elias befarar att det nya pensionsavtalet som SKL/Pacta nyligen tecknat med Kommunal, kommer att leda till bristande intresse för chefstjänster inom kommuner och landsting, som hon beskriver det i en debattartikel i Dagens Samhälle den 18 juni. Jag tror att det är precis tvärt om. Vi kan numera locka med marknadens mest moderna pensionsavtal som dessutom är både lättbegripligt och överblickbart.

Det finns en rad fördelar med det nya pensionsavtalet:

• Ett premiebestämt pensionsavtal möjliggör en ökad rörlighet på arbetsmarknaden vilket gynnar både individen och arbetsgivarna. Vi kommer undan de in- och utlåsningseffekter som följer av det gamla förmånsbestämda systemet.
• Genom att arbetsgivaren löpande betalar in pensionsavgifter, blir systemet långsiktigt hållbart och kostnaderna förutsebara kommuner och landsting.
• Systemet har varken fast pensionsålder eller nedre och övre åldersgränser för intjänande, vilket följer livsinkomstprincipen och därmed också det allmänna pensionssystemet. En utökad intjänandetid gör det också möjligt att tjäna in bättre pensioner.

SKL:s bestämda uppfattning är att det nya pensionsavtalet kommer att underlätta den framtida kompetensförsörjningen. Det blir lättare att byta jobb när man inte behöver bekymra sig för hur det kommer påverka den framtida pensionen. Rörligheten kommer att öka.

Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik, SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AvtalsrörelsenPension

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev