Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Nya arbetslivet ställer nya krav på arbetsförmedlingen

Det är på tiden att arbetsförmedlingens verksamhet ses över. Men bara en översyn räcker inte. Det nya arbetslivet innebär att arbetsförmedlingens dubbla roller som både stöd och polis inte längre fungerar, replikerar Marie Silfverstolpe på Almega.

Publicerad: 26 februari 2014, 14:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadArbetsförmedlingen

REPLIK. Den före detta arbetsförmedlingschefen Curt Wiklund har i en debattartikel i Dagens Samhälle 21 februari välkomnat den översyn av Arbetsförmedlingens verksamhet som regeringens beslutat om. Det är bra med en översyn, det behövs och det är på tiden. Men det räcker inte.

Grunden för Arbetsförmedlingen bygger på det gamla industrisamhällets struktur, långt ifrån det förändrade arbetslivet där allt fler arbetar inom tjänstesektorn – i dag arbetar fler inom den kunskapsintensiva privata tjänstesektorn än i tillverknings- och byggindustrin. Det innebär att den sakkunskap om olika yrken som tidigare funnits har förändrats. Nu behövs det i stället kunskap om den enskilde arbetssökandes förutsättningar och möjligheter.

Därför är det viktigt att den framtida organisationen av statens myndighet för tillämpning och uppföljning av arbetsmarknadspolitiken får helt nya förutsättningar. Det är, som Curt Wiklund påpekar, svårt att både vara stöd och att vara var polis. Av den anledningen bör utförarrollen och myndighetsutövningen skiljas åt. Arbetet med att stödja den enskilde och skapa goda relationer och förtroende hos arbetsgivare kan utföras av flera leverantörer bara de uppfyller de krav som ställs.

Att upphandla leverantörer är därför en uppgift som bör skiljas från den övriga myndighetsstrukturen. Detta för att möjliggöra även för Arbetsförmedlingen, eller vad nu namnet kommer att bli, att verka som leverantör. Med denna struktur så skulle även behovet av kvalificerat stöd även kunna finnas runt om i Sverige.

Utredningen har ett gyllene tillfälle att börja tänka nytt. Agneta Dreber, lyssna på all den erfarenhet och de kunskaper som bland annat Almega och våra medlemsföretag besitter.  Det kan underlätta utredningsarbetet.

Marie Silfverstolpe, näringspolitisk expert Almega

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev